8 dingen die je kunt doen tijdens een hittegolf

Holy moly: wat is het HEET! Ok, eerlijk is eerlijk, er was vorige week al een hittegolf aangekondigd voor deze week en daar konden we ons massaal op voorbereiden. Ik ga jullie niet vertellen dat jullie factor 50 moeten smeren en genoeg water moeten drinken (cliché maar waar), maar ik ga jullie wel iets anders interessants vertellen! Lezen jullie mee?

Het is natuurlijk niet gek gedacht dat je tijdens een hittegolf als deze niet langer dan een kwartier in de zon moet zitten, moet blijven smeren en goed moet drinken. Met dat saaie gebrabbel ga ik jullie ook zeker niet lastigvallen (no worries!). Maar ik denk dat jullie, net als ik, soms echt niet meer weten waar je het moet zoeken met deze hitte. Wat moet je doen? Waar is je concentratie en op welke plek wordt je niet gek van de hitte? Daar heb ik over nagedacht.

OVERDAG BINNEN, ‘S AVONDS BUITEN

Je eerste gedachte bij zulk weer is waarschijnlijk: hoppatee, naar buiten! En logisch ook: we willen massaal zonnestralen meepakken met deze uitzonderlijke warmte. Maar eerlijk? Je kunt overdag beter binnen blijven en rond het eind van de middag/begin van de avond pas naar buiten gaan. Als het zo heet is overdag, koelt het rond zes uur nog niet meteen snel af, maar kun je nog steeds in je jurkje buiten zitten. Als je overdag productief wilt zijn, kun je dan het beste in een koel huis zitten (of een koel café, koel kantoor) en iets eerder je werk neerleggen om rond een uurtje of vier de zon in te gaan. Begin bijvoorbeeld ’s ochtends al vroeg met werken, zodat je eerder kunt stoppen! Maar rond twaalf uur in de zon? Raad ik je niet aan. 😉

SIËSTA

Ja, dus eh… Geef mij één logisch argument waarom een siësta met dit weer geen goed idee is. Precies, doen, dus! De Spanjaarden deden het vroeger al – en sterker nog, doen het nog steeds! – en dat bewijst maar weer hoe goed dat is voor ons lichaam met deze hitte. En zij kunnen het weten, die Spanjaarden, met al die zonuren per jaar. Lekker een uurtje wegdommelen op bed of een boekje lezen!

WATERPISTOOL BIJ DE HAND

Als je dan tóch naar buiten gaat, kan een waterpistool geen kwaad. Je zult het water niet eens voelen, zo heet is het. Een straaltje warm water komt eruit, als je het waterpistool even in de zon vergeet, haha. Houd ‘m lekker bij de hand zodat je af en toe de mensen om je heen of jezelf even kan verkoelen.

SPORTSCHOOL

Of ik gek geworden ben? Lichtelijk. Maar echt: dit wordt door heel veel mensen aangeraden en ik zie er de voordelen wel van in. In een sportschool staat de airco meestal goed aan, waardoor het daar al koeler is dan buiten. Dan komt er natuurlijk wel bij kijken dat je jezelf warm maakt door te sporten, maar alles beter dan buiten. Zorg ervoor dat je ’s ochtends vroeg de sportschool in duikt: zo ben je fris en fit voor de hete dag en heb je de koele uurtjes nog mee kunnen pakken. Lekker!

IJS ETEN

Nee, niet alleen maar ijs eten omdat het lekker is. Ijs eten is onwijs handig deze dagen, want je vergeet uit automatisme toch vaak om veel te drinken met hitte. En je raad het al: waterijs bestaat voor het grootste gedeelte uit – logisch – water en dus krijg je extra veel water binnen. Goed drinken én een paar ijsjes per dag: perfect. Wel snel eten, want het smelt zo uit je handen vandaan.

AUTO WASSEN

Ik hoop niet dat mijn moeder meeleest, want dan sta ik over een paar uur auto’s te wassen, maar voor wie de energie en motivatie heeft dit wél te doen: het is écht een goede tip. Trek je bikini aan, pak de sponsen en waterslang erbij en wassen maar! Je staat tóch even in de zon (insmeren!), bent met water bezig – en dus verkoeling – en daarnaast heb je aan het eind van de dag een blinkende auto. Ben je het na tien minuten zat en wil je even afkoelen? Dan ga je een uurtje later weer verder! Why hurry?

BOSWANDELING

Waar je ook komt: het is op dagen van een hittegolf overal te heet, te benauwd, te plakkerig en te stom (we kunnen er allemaal wat van, dat geklaag over warm weer), maar als je dan toch naar buiten gaat, duik dan even het bos in voor een boswandeling! Je ziet met deze warmte hele andere dieren – in de schaduw weliswaar – en het is in elk geval niet modderig in het bos. Daarnaast is er genoeg schaduw om even af te koelen en kun je bijvoorbeeld ook een kleedje neerleggen om te gaan picknicken. Zorg er wel voor dat je veel water meeneemt, want een boswandeling kan zomaar langer duren dan gepland. En uitdroging ligt op de loer!

KORTE ACTIVITEITEN: KANOËN, WATERSKIËN, BOOTJE HUREN

Als je toch graag bezig wilt zijn op deze hete dagen, maar niet te lang in de zon wilt zitten, kun je wat korte activiteiten uitvoeren. Kanoën, bijvoorbeeld, lijkt mij ideaal! Ik weet van vroeger nog dat ik heel wat keren ben wezen kanoën bij het bosbad in Putten, waar je (oké, toegegeven, het is niet zo wild als in de natuur) een klein rondje kunt kanoën, zo vaak als je zelf wilt. Het voordeel? Het water is omgeven door bomen en dus zit je voornamelijk in de schaduw. Zoek zulke plekken dus op!

Wat doen jullie om het vol te houden in deze hitte? Het allerbelangrijkste blijft… Ok, dat weten jullie nu wel. 😉 #hydrate Groetjes!

Volg mij op social media: Instagram ★ Twitter ★ Facebook ★ Pinterest ★ Bloglovin‘.

Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.