Achter de schermen: zo maak ik zelf mijn outfitfoto’s

Hoi allemaal! Het is maandag en dus: nieuwe week, nieuwe kansen! Gisteren is er geen weekoverzicht online gekomen, omdat ik de hele week ziek was. Maar no worries: aanstaande zondag zal ik dan ook een dubbel weekoverzicht met jullie delen. Vandaag wil ik jullie graag een kijkje achter de schermen nemen, want ik krijg heel vaak de vraag: ‘Hoe doe je dat dan, helemaal in je uppie je outfitfoto’s vastleggen?’ Vandaag laat ik precies zien hoe dat in z’n werk gaat en wat voor een materialen ik daar voor nodig heb.

Zo eens in de paar weken heb ik zin om een outfit vast te leggen. Ik vind het heerlijk om door de bossen heen te wandelen en in de natuur te zijn, dus vaak verplaats ik me dan ook daar naartoe. Af en toe ga ik naar een minder groen gebied, maar omdat daar veel meer mensen lopen doe ik dat toch iets minder snel.

Waar moet je rekening mee houden?

Er zijn een hele hoop dingen waar je rekening mee moet houden als je naar buiten toe gaat met een peperdure camera en soms niet zulke comfortabele schoenen. Zo moet je zorgen dat het niet gaat regenen óf dat het net geregend heeft. De witte schoenen zullen namelijk ietwat minder wit zijn als je eerst door de modder hebt gestruind en met je hakken over onverharde wegen heen lopen is soms best pittig. Tip: neem je hakken mee en doe oude sneakers aan als je naar de plek voor foto’s loopt. Ook moet je zorgen dat je alles bij je hebt. Het is mij zó vaak gebeurt dat ik terug moest lopen omdat ik onderdelen van mijn camera was vergeten. Wat ikzelf altijd nodig heb is een statiefeen SD-kaartquick release systeem*, afstandsbediening en de ontvanger van de afstandsbediening.

➸ Een quick release systeem is een bevestiging die je aan de camera kunt vastdraaien, zodat je de camera op het statief kunt plaatsen. Vaak zit deze bij het statief in, omdat ze altijd samen werken.

De statief wordt meestal geleverd met een draagtas (handig!) en is voorzien van een handvat, zoals je op de foto hierboven goed kunt zien. Deze foto maakte ik een paar weken terug. Zo loop ik er dan dus bij, met statief door het bos! Vaak klap ik hem in en draag ik hem met de tas, maar dit keer wilde ik naar een andere plek voor foto’s als waar ik eerst stond, dus ik pakte alles zo op en zocht een nieuwe plek.

Hoe weet je of de foto’s goed zijn?

Als je een spiegelreflex camera hebt, weet je wellicht dat sommige camera’s wél een kantelbaar scherm hebben, en sommigen ook niet. Mijn camera heeft dat niet, waardoor ik bij elke foto terug zou moeten lopen om te kijken of ik er 1) wel helemaal op sta, 2) de camera recht staat en 3) mijn kleding goed zit. Maar als je dan elke keer verplaatst, hoe krijg je dan alle foto’s gelijk? Keep it simple: gebruik de natuur om je heen!

Hier zie je dat ik een stokje zag liggen. Deze leg ik op de grond neer in het midden van het pad, ik maak een paar proef foto’s (en bekijk deze stuk voor stuk), en zodra ik de perfecte afstand heb gevonden kan ik gaan shooten! Scheelt héél veel werk.

Hoe kun je die foto’s op afstand maken, dan?

Op onderstaande foto zie je dat er boven op mijn camera een stelsel is gebouwd. Dit is de ontvanger van de afstandsbediening. Zodra je deze koopt, let dan wel op dat hij op jouw camera past. Ik heb deze afstandsbediening en een Nikon D3200. Bevestig de ontvanger boven op je camera en steek de kabel aan de zijkant in de camera. Als je de ontvanger aan zet (aan/uit knop boven op), werkt de afstandsbediening automatisch mee (zodra er batterijen in zitten, dan ;)).

Zie je die afstandsbediening niet op foto’s?

Dat kan, maar dat hoeft niet! Als je begint met fotograferen, vergeet je vaak dat je iets in je handen hebt wat uiteraard te zien is op de foto’s, maar hoe vaker je het doet, des te meer je er op let. De afstandsbediening geeft bij het maken van een foto een rood lampje af, dus ook die is te zien op de foto. Tips: doe één hand in je zak, doe een hand in je zij of een stukje achter je rug en je ziet hem niet meer! Of ik wel eens de fout in ben gegaan? Jazeker. Hier vier afstandsbediening-bloopers (zoek de rode lamp):

Is het niet lastig om jezelf te fotograferen in het bijzijn van veel voorbijgangers?

Ja en nee. Deze vraag krijg ik ontzettend vaak, want als je het niet gewend bent denk je dat het ontzettend ongemakkelijk is om dit te doen. In het begin had ik er wel moeite mee, maar inmiddels eigenlijk bijna niet meer. Mensen vinden het vaak leuk en maken een praatje met je. Heel veel voorbijgangers zijn geïnteresseerd in je fotografie kunsten (de meeste denken dat je foto’s maakt van de natuur) en zijn benieuwd waarom je dat dan doet en waar je die foto’s op zet. Ik heb wel eens vier gesprekken gehad met voorbijgangers op honden-uitlaat-uurtje (want op de een of andere manier ga ik altijd naar buiten in dit uur). Overigens zijn er niet alleen maar geïnteresseerden, hoor. Sommigen kijken je heel raar aan of nemen een omweg om niet langs je heen te hoeven. Ach, zulke heb je er tussen zitten.

Ik hoop dat ik jullie allemaal een leuk kijkje achter de schermen heb gegeven en dat de meeste vragen beantwoordt zijn. Zo niet, schroom niet ze alsnog in de reacties te plaatsen ;). En jij? Maak jij ook wel eens zelf je outfitfoto’s, of doen anderen dat vaak voor je? Liefs, Larissa. 

Volg mij op social media: Instagram ★ Twitter ★ Facebook ★ Pinterest ★ Bloglovin‘.

Share:

4 Reacties

 1. 27 juni 2017 / 08:46

  Haha herkenbaar! Ik ga toch het liefst met iemand anders op pad, omdat ik ook zo iemand ben die vergeet dat de afstandsbediening in beeld is. Maar handig is het zeker! En ja, ook de truc van het neerleggen van een voorwerp waar je moet staan, ideaal!

  • Larissa
   Auteur
   27 juni 2017 / 09:30

   Leuk dat jij er ook ervaring mee hebt! Ik vind het soms zo lastig: met iemand op pad gaan. ”Ben je al bijna klaar?” ”Hoeveel poses heb je nou wel niet gehad?!” Zucht, haha. Ach, het blijft leuk!

 2. 28 juni 2017 / 11:33

  Zo’n afstandsbediening is zo handig! Toch maak ik mijn outfit foto’s bijna nooit zelf. Midden in een stad laat ik niet graag mijn camera ‘los’ haha!

  • Larissa
   Auteur
   28 juni 2017 / 12:59

   Haha, dat kan ik wel begrijpen. Iemand kan hem tenslotte zomaar meenemen. In het bos is dat natuurlijk wat anders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.