De eerste examens staan voor de deur…

Ieks, bij het woord ‘examens’ verkrampt mijn maag een klein beetje: ik moet er nu toch echt aan geloven. De allereerste examens staan voor de deur, en daarmee bedoel ik: morgen al! Whát?! Vandaag vertel ik je meer over mijn komende examens en het versnellen van mijn opleiding!

Morgen is het zo ver: nog geen drie weken geleden wist ik niks van examens af en opeens staan de eerste twee al ingepland. Morgen zit ik in de examenzaal voor het examen Nederlands met het onderdeel Lezen en luisteren. De afgelopen twee weken moest ik er weer even inkomen: examens (of überhaupt toetsen) heb ik niet meer gemaakt sinds mijn eindexamens op de middelbare school, inmiddels bijna twee volle jaren geleden. Het was flink wennen en ik moest er weer inkomen: de hoofdgedachte van een tekst, betogende teksten etc. Al met al is het oefenen goed gegaan en heb ik het gevoel dat ik voorbereid mijn examen in ga morgen. Spannend!

Volgende week dinsdag heb ik mijn tweede examen: Engels. Ook deze is met het onderdeel Lezen en luisteren. Voor deze moet ik de komende week nog flink hard werken: ik heb de afgelopen zeven maanden (!) geen Engelse les gehad en de komende week heb ik dat ook niet meer: ik moet het allemaal zelf doen. Ja, daar heb ik inderdaad zelf voor gekozen, maar dat maakt het niet minder makkelijk. 😉

WAAROM NU AL EXAMENS EN NIET PAS IN MEI?

Op het mbo gaat het als volgt: je hebt door het jaar heen verschillende inschrijf periodes voor examens, en zodra jouw docent goedkeurt dat jij examen mag doen kun je jezelf inschrijven voor de eerstvolgende ronde. Vaak zijn de examens circa drie weken na de inschrijfperiode. Deze periodes zijn rond maart (de ronde waar ik aan mee doe) en in mei nog een keer. De meeste van mijn klasgenoten hebben ervoor gekozen om tot mei te wachten, maar… waarom ik niet?

De reden hiervoor is dat mocht ik mijn opleiding wél versneld afronden (dit is nog niet zeker…), dan heb ik de eerste examens al achter de rug waardoor ik mezelf over een paar maanden wat werk uit handen geef. Nu ben ik nog niet druk met het versnel proces, en dus heb ik nog tijd om in alle rust Nederlands en Engels af te ronden. Buiten dat vind ik deze twee vakken niet het moeilijkst (lees: vrij makkelijk) en dus koos ik ervoor om deze nu alvast te gaan maken. Het vak rekenen heb ik nog wel uitgesteld tot mei, omdat ik dat een stuk pittiger vind dan Nederlands en Engels.

WAT ALS JE ZAKT VOOR JE EXAMEN(S)?

De kans dat ik het alsnog niet haal, is natuurlijk aanwezig. Hier ben ik mij, ondanks het feit dat ik de stof makkelijk vind, goed van bewust. Maar, ook daar is over nagedacht! Een examen mag je één keer herkansen, dus wanneer ik een examen niet haal (of ik een hoger cijfer wil hebben, verwijsend naar mijn perfectionisme ;-)) kan ik deze herkansen in de periode mei. De eerstvolgende periode ná mei is pas weer rond oktober, en aangezien ik dan misschien op stage ben is dat dus niet handig. Vandaar dat ik mezelf wat tijd heb gegeven om alles netjes af te ronden.

VERSNELLEN?

Wanneer ik hoor dat ik mag versnellen, zal ik nog meer examens gaan maken en zal ik het een heel stuk drukker krijgen. Dit omdat ik dan een jaar tijd afrondt in een half jaar: twee keer zo snel. Vandaar dat het dan lekker is dat ik alvast twee examens minder heb, dat scheelt weer op de rest! Zodra ik meer weet over het versnellen van mijn opleiding, laat ik dit jullie weten!

Liefs, Larissa

 Volg mij op social media: Instagram ★ Twitter ★ Facebook ★ Pinterest ★ Bloglovin‘.

Share:

3 Reacties

 1. 12 maart 2018 / 08:13

  Jeetje, wat megaspannend is dit zeg! Ik ben heel benieuwd of je mag versnellen! Ik zie je sowieso hopelijk binnenkort 🙂 (en overigens wil ik even zeggen dat ik je outfit op de foto die je voor dit artikel hebt gebruikt superleuk vind!)

  • Larissa
   Auteur
   12 maart 2018 / 09:16

   Ahh lief, dankjewel! Ik ben ook enorm benieuwd of ik mag versnellen… Keep you updated! x

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.