De voor- en nadelen aan thuiswerken

Als ondernemer ben je heel veel aan het werk, je staat altijd ‘aan’. Er kan namelijk altijd een mailtje, bestelling of aanvraag binnen komen. Of je hebt thuis een plek waar je fijn kunt werken, waardoor je er hele dagen zit. Zelf werk ik eigenlijk altijd thuis, en dat kan behoorlijk voordelig zijn. Maar aan alle voordelen, zitten nadelen. 😉 Vandaag vertel ik je de voor- en nadelen aan thuiswerken!

VOORDELEN

Huishoudelijke taken combineren met werk

Wanneer je ’s ochtends vroeg de deur uit gaat en er pas rond zeven uur of later weer in komt, kan het soms best vermoeiend en pittig zijn om alle huishoudelijke taken bij te houden. Ik woon zelf nog thuis, dus ik heb er nog weinig last van, maar in Leeuwarden merk ik al dat het een groot verschil maakt om af en toe tussendoor wat taken te kunnen verrichten. Woon je op jezelf? Dan kun je af en toe in een pauze even de was aanzetten of ophangen, de vaatwasser leeghalen of als pauze even stofzuigen. Zelf merk ik dat je dan even afgeleid bent van je werk, en na een pauze van vijf of tien minuten (uit onderzoek blijkt dat je om de 20 minuten pauze moet nemen om gedurende de dag gefocust te blijven) weer met een frisse blik door kunt. Dan heb je na je werkdag de hele avond vrij om rustig aan te doen of kun je zonder stress de laatste taken afronden, waar je dan alle tijd voor hebt.

Alles bij de hand

Als je altijd op kantoor werkt, heb je hier meest van tijd geen last van, maar je zult ook dan merken dat je soms ’s avonds ‘even snel’ iets af wilt maken en niet alles bij je hebt (omdat er nog iets op kantoor ligt). Wanneer je standaard thuis werkt, heb je altijd alles bij de hand. Van facturen en administratieve informatie tot harde schijven, opladers en noem het maar op. Als je even in een café gaat werken (wat ik overigens ook alleen maar aan kan raden, maar dat bespreek ik een andere keer), zul je toch merken dat je soms iets thuis vergeten bent waardoor je niet door kunt met je taken. Thuis is alles aanwezig wat je nodig hebt, win!

Geen kosten voor een huurpand

Een kantoor huren kost geld. Een flexplek huren, kost ook geld. Natúúrlijk kost jouw huis maandelijks ook geld, maar dat betaal je toch al, ongeacht of je er werkt of niet. Het is een stuk voordeliger voor je portemonnee om thuis te werken in plaats van op bijvoorbeeld een flexplek. Ook het werken in een café of restaurant, kost geld (koffie, sapje, taart, nog een koffie – en oh shit, het is al weer twee uur verder). De enige kosten die er thuis bij kunnen komen, en ja, dat tikt ook aan, zijn extra koffie, misschien een uitgebreider internet-pakket en de kosten voor de elektriciteit zullen iets omhoog gaan. Maar dan kun je wél je was-, strijk- en vaat doen terwijl je aan het tikken bent.

Wisselen van plek in huis

Als je je bureau even zat bent – wat ik alleen maar kan begrijpen – kun je even verkassen naar de bank. Ben je de bank zat, verkas je naar de eettafel (waarom ook niet?). Heb je het daar gezien? Dan ga je weer terug naar je bureau. Een nieuwe werkomgeving werkt positief op je productiviteit en als jij uitgekeken bent op de plek waar je werkt, ga je er niet sneller door werken. Dan ga je om je heen staren, je irriteren, je vervelen, spullen op je plek verplaatsen (laptop naar links, mobiel oppakken en weer wegleggen, je snapt het). Ben je het zat? Verplaats! Kun je echt nérgens meer concentratie vinden? Gebruik dan de volgende tip…

Een rondje wandelen!

Dit is natuurlijk ook mogelijk als je op kantoor zit, maar het is thuis nét even wat makkelijker om zelf te bepalen wanneer je een rondje wilt wandelen en een frisse neus nodig hebt. Vliegen de letters je om de oren en zijn je vingers moe van het tikken? Logisch. Een blokje om werkt écht. Ga even naar buiten en je kunt met een frisse moed weer door!

NADELEN

Snel afgeleid

Doordat je thuis een hele hoop kunt doen (wassen, strijken, opruimen, name it…) ben je ook héél snel afgeleid. Je zit namelijk in een sfeer waarin je continu herrinert wordt aan alle taken die je nog hebt, buiten je werk om. Het is daarom ook erg aantrekkelijk continu met iets anders bezig te gaan, in plaats van met je werk. Daarnaast ben je minder gemotiveerd om door te gaan omdat er niemand om je heen is die jou motiveert, waardoor je uiteindelijk op Youtube eindigt met het kijken van zielige kattenfilmpjes of onnozele cabaretshows (snap je?).

Je werkt veel alleen en spreekt weinig mensen

Omdat je niet op een kantoor zit met andere flexwerkers of collega’s, spreek je eigenlijk maar weinig mensen. De mensen die je spreekt, zijn de personen met wie je wellicht belt voor je werk of een mailtje tikt (en gelijk antwoord krijgt, waardoor het lijkt alsof je hem/haar direct spreekt). Hierdoor bouw je niet echt een netwerk op en wissel je weinig sociale gesprekken uit op een dag, wat soms best zonde kan zijn. Netwerk is namelijk super belangrijk, en ook het zijn onder de mensheid is niet verkeerd! Het is daarom misschien verstandig het af te wisselen, zodat je ook nog op genoeg momenten met anderen werkt en kunt brainstormen over werk – of privé interesses.

Verkeerde werkhouding – letterlijk

Tenzij je thuis een speciaal ingericht kantoor hebt met bureaustoelen volgens de arbo-richtlijnen en een bureau op hoogte verstelbaar, heb je waarschijnlijk vaak momenten waarop je na een uur je rug kraakt en je je beseft dat het niet zo verstandig was dat je zo gefocust voorovergebogen hebt gezeten. Al helemaal als je aan de eettafel werkt: de stoelen voor aan het diner zijn vaak niet gemaakt voor urenlang werken en je laptop staat wellicht wel te laag waardoor je last krijgt van je nek. Vaak heb je het niet zo gauw door, maar merk je het pas later – wanneer het eigenlijk al te laat is.

Er zitten dus een hoop voor- en nadelen aan thuiswerken, en het is per persoon natuurlijk verschillend wat jouw voorkeur heeft. Zelf vind ik het heel fijn om thuis te werken, maar ik moet het wel echt afwisselen met werken op een openbare plek of met anderen die dezelfde kijk hebben op dingen zodat er af en toe wat te brainstormen of sparren valt. Wat heeft jullie voorkeur? Liefs.

Share:

4 Reacties

 1. 14 februari 2020 / 08:18

  Ik zou ook zo snel afgeleid zijn haha, maar je hebt wel weer alles bij de hand!

  • Larissa
   Auteur
   7 maart 2020 / 12:28

   Haha, het heeft zo zijn voor- en nadelen. 😉

 2. 17 februari 2020 / 14:25

  Ik vind de afwisseling tussen thuiswerken en op kantoor heel fijn. Zelf werk ik 1 dagje thuis, de rest op het kantoor. Thuis doe ik vaak veel meer dan op kantoor doordat er niemand is die me afleidt, maar dan mis je wel de praatjes van collega’s bij de koffieautomaat. Ook heb ik thuis wat moeite met pauze nemen, meestal wil ik toch bepaalde werkzaamheden nog even snel afronden en dan is het ineens 3 uur ’s middags en heb ik nog niet geluncht.

  • Larissa
   Auteur
   7 maart 2020 / 12:29

   Ohja, die afwisseling snap ik inderdaad wel! De perfecte combinatie, is dat! Dat lunchen herken ik, ik eet ook altijd heel laat pas als ik thuiswerk. Wel eet ik dan juist heel uitgebreid, wat ik ergens anders dan weer niet doe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.