Deze 16 dingen heeft 2016 mij geleerd

Overmorgen is het alweer oudjaarsdag, wat betekent dat 2016 praktisch gezien over is! Ieder jaar deel ik wat ik van het afgelopen jaar heb geleerd, zoals vorig jaar. 2016 heeft mij een hele hoop geleerd… 

IN 2016 HEB IK GELEERD DAT…

…LIEFDE UIT EEN ONVERWACHTE HOEK KAN KOMEN

Vorig jaar rond deze tijd had ik nooit verwacht dat ik momenteel verkering heb met de jongen die al sinds september 2015 mijn collega is. Ik kwam hem tegen met zijn eerste rijles, en opeens hadden we contact. Hoe onverwachts kan het gaan?

…HET STARTEN AAN EEN NIEUWE OPLEIDING NIET ZO ENG IS ALS HET LIJKT

Toen ik in september zou beginnen aan mijn nieuwe opleiding, had ik van te voren de nodige spanning. Zo’n nieuwe opleiding is toch eng. Wat vinden mensen van je? Is de opleiding leuk? Hoe zijn de docenten? Achteraf bleek het allemaal reuze mee te vallen en heb ik hier heel weinig last van gehad.

…IK VEEL SOCIALER BEN (GEWORDEN) DAN IK DACHT

Ik ben van kleins af aan een heel verlegen meisje geweest, en stond altijd achter m’n moeders benen als ik een situatie eng vond. In dit jaar heb ik een hele hoop nieuwe mensen mogen of moeten ontmoeten, waaronder met mijn opleiding. Later vertelde een vriendin van de opleiding tegen mijn moeder dat ik degene was die op haar af was gestapt, en praatjes had gemaakt. Een andere vriendin beaamde dit. Dat had ik echt nooit verwacht, maar ik ben er wel heel blij mee, haha.

…MIJN HUID ENORM OP ONGEZOND ETEN REAGEERT

Vanaf dat ik in de puberteit kwam had ik puistjes, en dit kwam dus mede door de puberteit en soms ook slaaptekort. Ik wist dat het ongezonde eten daar ook een rol in speelde, maar sinds ik aan de pil zit blijkt dit wel meer. Heel veel puistjes verdwenen door de pil, en ik slaap sinds een paar maanden stukken sneller en beter. Daar kan het niet meer aan liggen. Mijn huid is rustig zodra ik gezond eet, maar wanneer ik veel ongezonde dingen achter elkaar eet, zie ik dat een paar dagen later aan mijn gezicht. Oftewel: gezonder eten in het nieuwe jaar ;).

…IK MENTAAL EEN STUK VROLIJKER WORD VAN GEZOND ETEN

Toen ik in mijn examenperiode zat, besloot ik heel gezond te eten. Dit deed ik zodat ik betere concentratie had en me een stuk fitter zou voelen, maar stiekem ook als goed excuus dat ik mezelf aan het fruit zette. In die week was ik super vrolijk, en het deed mentaal veel met me. Helaas heb ik dat gezonde eten niet volgehouden, maar op latere momenten heb ik wel weer zulke korte periodes gehad. Ook hier was ik vrolijker, sliep ik beter, was ik spontaner. Nóg meer redenen om volgend jaar extra goed te letten op gezond eten. Maar nu eerst nog even de decembermaand ;).

…EN DAT IK MENTAAL ÓÓK BLIJ WORDT VAN SPORTEN

Ik had altijd een hekel aan sport. De bal moest niet op mij afkomen, want dan dook ik in de dichtstbijzijnde hoek. Hierdoor was ik altijd het meisje wat niet mee deed met gym, dat gym stom vond en waar je de bal nooit heen moest gooien, want ‘ze ving hem toch niet’. Commentaar dat ik kreeg, toen ik iets fout deed of een spelregel overtrad. En dit tot eind klas 4. Op het MBO gingen we fitness doen, en daaruit bleek dat ik eigenlijk heel blij werd van sporten. Ik kreeg een voldaan gevoel, en voelde me sportief. Ja, daar wil ik wel wat meer mee gaan doen volgend jaar.

…IK EEN STUK STERKER IN MIJN SCHOENEN STA DAN IK ZELF DACHT

Als je mij een tikje gaf, viel ik om. Als je een lelijke opmerking maakte, brak ik. Maar ik deed nóóit iets terug. Ik gaf geen kik, werd niet boos en ik sloeg je ook niet in elkaar. Dit is dan ook een van de redenen dat ik vroeger altijd het pispaaltje was. De afgelopen 2/3 jaar ben ik niet meer gepest, en dus had ik geen ervaring meer met mijn eigen gedrag en reactie daarop. Recent had iemand op school iets gedaan waar ik niet zo blij mee was (dit was overigens terecht van mijn kant, de andere persoon zat heel fout) en daar ben ik enorm boos op geworden (klasgenoten kunnen getuigen 😉 ). Maar het werkte: de andere persoon gaf toe en dus had ik gewonnen zonder geweld te gebruiken, maar gewoon terecht boos te worden. Op die ruzie wil ik verder niet in gaan, maar: het werkte wel en dus blijkt dat ik sterker in m’n schoenen sta dan ik zelf had gedacht. Doordat ik dit weet voel ik me een stuk zelfverzekerder voor in de toekomst, mocht ik weer een keer ruzie hebben of een opmerking krijgen waar ik niet zo blij mee ben.

…HET LEVEN NIET ALLEEN MAAR DRAAIT OM GOED PRESTEREN

Ik als perfectionist wil graag met alles zo goed mogelijk presteren. Cum laude op je examens, je werk op tijd af hebben, perfecte teksten schrijven zonder enkele spel- en grammaticafouten, alles precies doen zoals het moet. Het is onmogelijk. Sinds ik handige feedback krijg op onder andere mijn teksten op mijn opleiding, merk ik steeds weer dat het onmogelijk is om alles in één of zelfs twee keer perfect te doen, en dat hoeft ook niet. Je hoeft niet alles maar meteen goed te doen. Het woord ‘feedback’ is niet uitgevonden om alleen maar te vertellen wat je allemaal wel niet goed doet. 

…KLEUREN ENORM STRESSNIVEAU VERLAGEND IS

Al sinds 2014 zit ik aan de kleurboeken, maar dit jaar heb ik ze weer herontdekt. Toen ik in de zomervakantie niet zo veel te doen had, ging ik weer kleuren. Ook op school doe ik dit nu terwijl ik naar een les luister, wat écht helpt. Het is rustgevend, maar ik concentreer me er vaak ook beter door. En het is enorm satisfying als een tekening af is. Echt. 

…BLOGGEN EEN STUK LEUKER IS ALS JE HET DOET ALS HOBBY, NIET OM VOLGERS TE KRIJGEN

Als je blogt enkel om een groot bereik te krijgen, gaat het je op een gegeven moment vermoeien. Of wanneer je het idee hebt dat je iets online móet zetten. Ook dan gaat het mis. Zodra jij lekker teksten schrijft en publiceert wat jij wilt publiceren, is het een stuk leuker. Soms ga ik de mist in en wil ik enorm veel publiceren, terwijl daar geen tijd voor is. Dan ga ik snel schrijven, afraffelen en dingen publiceren waar ik niet helemaal achter sta. Doel voor 2017: dat in bedwang proberen te houden ;). 

…HET KLAGEN OP NS EIGENLIJK GEEN ZIN HEEFT EN HET TOCH WEL WENT

Want hoe vaak zien mijn volgers op Twitter wel niet een bericht van mij voorbij komen dat ik NS vriendelijk verzoek de trein dit keer wél op tijd te laten rijden? Of de trein langer te maken? Of de trein minder vertraging te laten hebben? Precies, veel te vaak. Het heeft geen zin, volgend jaar wordt het alleen maar erger (YAY, THANKS NS!) en eerlijk is eerlijk: het went. 

…JE LEKKER MOET DRAGEN WAT JE WILT DRAGEN

Want als jij een aparte broek of aparte schoenen mooi vind, trek je dat lekker aan. Zodra jij je er prettig in voelt heb jij redenen genoeg om het aan te trekken en alle negatieve reacties te negeren. Dit jaar zijn er een hoop items voorbij gekomen die wellicht niet iedereen op straat gewaardeerd zal hebben, maar die ik helemaal te gek vond (en vind!), zoals bovenstaande broek. Ook overknee boots, wijde mouwen en glitterpanty’s zal niet iedereen fan van zijn, maar dat ben ik wel en dus draag ik het!

…HET KORTER KNIPPEN VAN JE HAREN SOMS HEEL VERFRISSEND KAN WERKEN

Toen ik na heel lang wikken en wegen eindelijk mijn haar kort knipte, had ik niet verwacht dat het mij zo’n boost zou geven. Het voelde een stuk frisser, alsof er een nieuwe ‘ik’ was geboren en ik voelde me een stuk mooier en minder loom. Inmiddels mis ik m’n lange haren toch wel een heel klein beetje, maar ik ben alsnog tevreden met de keuze om het kort te knippen!

…IK INDERDAAD SOMS DOOR KAN SLAAN MET KERST

”Jij begint in maart al met kerst als het aan jou ligt,” zei mijn vriend laatst. En hij zou nog gelijk kunnen hebben ook. Ik begin enorm vroeg met kerst, en sla daar dan zo nu en dan ook wel in door. Soms irriteert het mijzelf zelfs, haha. 

…IK HEEL BLIJ WORDT VAN EEN OPGERUIMDE EN NIET OVERVOLLE KAMER

Je wilt niet weten hoe lekker ik ga slapen zodra mijn kamer opgeruimd is, de vloer leeg is en er geen rondslingerende troep te vinden is. Heerlijk. Dit gebeurt alleen zelden, want ik ruim mijn kamer veel te weinig op (of het is veel te snel een troep, kan ook) en er liggen veel te veel spullen in mijn kamer om het rustig te laten lijken. 

…HET BETER IS OM IN KLEDING TE INVESTEREN, IN PLAATS VAN TE INVESTEREN IN DE PRIMARK

Zoals ik dat vroeger deed, vond je mij in de Primark en kocht ik wat ik kopen kon. Inmiddels zet ik geen stap meer in die winkel (behalve voor sokken en kledingrollers, hoge uitzonderingen) vanwege de slechte kwaliteit (sorry, not ashamed) en hoe vreselijk ik die winkel vind. 2016 leerde mij dat ik veel beter een wat duurder item kan kopen bij een winkel met betere kwaliteit, waar ik vervolgens langer mee doe, dan dat ik elke drie maanden de Primark leeg koop. Ja, daar ben ik wel van genezen. 

Liefs, Larissa

Volg mij op social media: InstagramTwitterFacebookPinterestBloglovin‘.

Share:

1 Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.