Deze 17 dingen heeft 2017 mij geleerd

Het jaar 2017 loopt op zijn einde en we gaan massaal terugblikken naar de afgelopen maanden. Wat heb je allemaal gedaan? Wat heb je bereikt? Maar ook heel belangrijk: wat heb ik allemaal geleerd in dit jaar? Vandaag deel ik zeventien leermomenten van 2017.

➼ Benieuwd naar de 16 dingen die ik in 2016 heb geleerd? Je kunt ze hier allemaal lezen. 

In 2017 heb ik geleerd dat…

1. … je niet alles in een keer goed kunt doen

Het afgelopen jaar heb ik mijn theorie-examen weten te behalen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Wat ik heb geleerd is dat zodra jij enorm je best doet en het gevoel hebt dat het je lukt, dit niet per sé het geval hoeft te zijn. Niet alles in het leven kan in één keer goed gaan.

2. … je iets niet te snel moet onderschatten

We gaan nog even door op dat theorie-examen: het is heel belangrijk dat je dingen niet moet onderschatten. Hoe ik in het begin van het jaar vol overtuiging dacht dat ik het mij makkelijk af zou gaan, zo moeilijk bleek het achteraf te zijn. Het gaat niet altijd van een leien dakje.

3. … doorzettingsvermogen belangrijker is dan je denkt

Ok, dit is de laatste over mijn theorie-examen (wat heb ik daar een hoop van geleerd!), want ondanks dat ik het bij de vierde keer wéér niet had gehaald heb ik er wel voor gekozen om door te zetten, hoe moeilijk dat soms ook was. Het liefst had ik er met de pet naar gegooid en het allemaal over een jaar weer opgepakt, maar anderzijds dacht ik: ‘Ach, als je nu toch bezig bent…’ Ik ben enorm blij dat ik heb doorgezet, want daardoor heb ik hem bij de vijfde keer uiteindelijk wel weten te halen. Win-win.

4. … reizen écht is wat ik het liefste doe

In 2017 heb ik Griekenland, Oostenrijk, Kroatië en België bezocht: stuk voor stuk prachtige landen én direct een record aantal landen in een jaar tijd. Door al deze reisjes door zowel warme als koude landen ben ik tot de conclusie gekomen dat reizen echt is wat ik later het allerliefst wil gaan doen. Liefde voor de wereld. <3

5. … me-time het fijnste is wat er is

Als ik me dit jaar niet zo fit of lekker voelde, werkte het heel erg om even te douchen, een masker op te doen of simpelweg te tekenen. Dit jaar heb ik echt gemerkt wat me-time nou eigenlijk is en dat dat best belangrijk is. Als ik heel druk ben kan ik er zo van genieten om even een kwartiertje te douchen en vervolgens weer verder te gaan met waar ik mee bezig was. Voorgaande jaren had ik dat nooit zo door, maar sinds dit jaar ineens wel.

6. … je moet genieten van elk klein moment in het leven

Geluk is niet iets vanzelfsprekends, en zodra je in een hoogtepunt van je leven zit kun je binnen no-time weer van voor af aan beginnen: een tegenslag. En shit, wat was het mooi, toen je midden in je hoogtepunt zat. Daarom is het extra goed om te genieten van de sneeuw die valt, het bos wat even mooi rood kleurt of de mooie foto’s die je per toeval hebt gemaakt.

7. … de quote: Be kind, always waarheid is

Sinds ik stage loop bij Hashtag Workmode heb ik enorm veel inspirerende vrouwen mogen spreken, en de zin die ik het meest voorbij heb horen komen is: ”Wees altijd aardig, voor iedereen,” en hoewel ik eerst dacht: ‘waarom zou ik, als de ander dat ook niet tegen mij is?’, maar later pas ontdekte ik dat het echt helpt om aardig tegen iedereen te zijn. Ik ben er nog niet, maar de eerste stappen zijn gezet.

8. … je een leven kunt leiden zonder te roddelen

Roddelen is iets wat iedereen onbewust doet, en ikzelf net zo hard. Vanaf het moment dat er binnen onze vriendinnengroep – zo’n half jaar geleden – een ruzie ontstond over het roddelen besloot ik voor mezelf: misschien is het beter om me te focussen op specifiek niet roddelen. Inmiddels zijn we een half jaar verder en lukt het me steeds beter om roddelen te vermijden. Nogmaals: ik ben er niet, maar de eerste stappen zijn gezet. En eerlijk? Het is eigenlijk best wel fijn om gewoon niet over anderen te hoeven praten.

9. … ik werken eigenlijk toch wel heel erg leuk vind

In 2017 heb ik een half jaar doorgebracht op school, en inmiddels ook een half jaar op mijn stage. De duidelijke conclusie is toch echt wel dat ik stage – het werkveld, dus – stukken leuker vind dan de schoolbanken. Dat is aan de ene kant heel erg goed (mij hoor je niet klagen!), maar anderzijds ook lastig omdat ik er nu enorm tegen op zie om weer terug te moeten naar school. Is er geen middenweg te vinden? 😉

10. … korter haar eigenlijk veel praktischer is

Deze heb ik vorig jaar ook al benoemd in een artikel, maar dit jaar heb ik mijn haar nog veel korter geknipt dan vorig jaar en wat bleek? Het was zó veel praktischer. Je kunt boven je bord met eten hangen zonder dat je haren vies worden, je kunt je nagels lakken zonder dat je je haren in een staart hoeft te doen én je bent vijf minuten eerder klaar met föhnen. Win-win.

11. … het dragen van mijn eigen kledingstijl me een stuk zelfverzekerder maakt dan de basics

Ook deze heb ik vorig jaar al een beetje laten vallen in het artikel, maar dit jaar is dit nog uitgesprokener geworden: mijn eigen kledingstijl. Het liefst draag ik alleen maar flared jeans, wijde blousejes, lange jassen met panterprint en schoenen uit de kast van Anna Nooshin, en dat is dan ook precies waar ik me dit jaar wat meer op heb laten focussen. Ik ben nog langer niet tevreden met de kledingstijl die ik nu draag – soms vind ik het véél te saai – maar de eerste kledingstukken die helemaal naar mijn smaak zijn (en waar mijn vriendje van walgt) zijn binnen: een flared glitter pants, glitterende schoenen en een oversized wollen trui. Nu nog iets meer geld bij elkaar sparen om de rest van Anna Nooshin haar kledingkast bij elkaar te schrapen.

12. … kortere nagels mooier zijn dan langere nagels

Al zo lang als dat ik me kan herinneren kan ik mijn nagels zo lang laten groeien als dat ik zelf wil en dat deed ik dan ook met veel plezier: extreem lange nagels. Dit vond ik zelf prachtig – want wie had er nou nog meer zulke lange nagels op haar 11e? – maar eigenlijk was het spuuglelijk. Ze hadden allemaal andere lengtes en als er één afbrak liet ik de rest het liefst nog lang. Inmiddels zijn we een paar jaar en heel wat nagelpiercings verder en ben ik tot de conclusie gekomen dat korte, verzorgde nagels overduidelijk mooier zijn. Ook praktischer (met werk) en sneller verzorgd doordat het lakken binnen no-time gedaan is.

13. … sporten leuk is, maar in mijn geval niet hoog-nodig is

Toen ik 2017 startte met het goede voornemen om nu toch eindelijk eens naar de sportschool te gaan, had ik stiekem niet verwacht dat ik dit ook daadwerkelijk zou gaan doen. Toch heb ik de moed verzameld om het eens te proberen, en het beviel me eigenlijk heel erg goed. Wel heb ik gemerkt dat ik op een gegeven moment een enorme drang kreeg om me aan mijn twee-keer-per-week-afspraak te houden, wat ik uiteindelijk heb losgelaten. Ik hóef niet te sporten, het is puur om mezelf fitter te voelen en lekkerder in mijn vel te zitten. Ik heb geen specifiek doel (ok, misschien die armspieren…) en hoef dus niet per sé elke week in de sportschool te verschijnen.

14. … sparen op deze leeftijd verstandiger is dan uitgeven

Vanaf het moment dat ik wist dat ik kon beginnen met mijn rijbewijs ben ik flink aan het sparen gegaan, maar vanaf dit jaar gaat het iets beter met mijn spaarrekening. Het lukt me steeds beter om elke maand wat geld aan de kant te zetten, dus daar ben ik enorm blij mee.

15. … het stappen uit je comfort zone lastig is, maar uiteindelijk veel goeds met zich mee brengt

Comfort zones… Wat heb je er aan, zou je denken. Niemand vind het leuk om uit zijn of haar comfort zone te stappen, maar het afgelopen jaar heb ik dit zó vaak moeten doen dat ik inmiddels weet: uiteindelijk ben je zo blij dat je het hebt gedaan. Het brengt eigenlijk altijd wel iets positiefs met zich mee en dus wordt het voor mij steeds makkelijker om uit m’n comfort zone te stappen. Wie van jullie merkt dit nog meer?

16. … je elke mijlpaal, hoe klein ook, moet vieren

Deze zin heb ik de afgelopen paar maanden op kantoor ook een aantal keer voorbij horen komen, maar ik ben het er meer dan mee eens. Iedereen zou elke mijlpaal, hoe klein dan ook, moeten vieren. Geslaagd voor een toets/examen? Nodig wat vrienden uit, koop een taart en vier het. Het hoeft overigens niet eens veel geld te kosten: je kunt het jezelf zo goedkoop maken als je maar wilt.

17. … je tijd moet investeren in familie en vrienden

Deze leerde ik nog niet zo lang geleden, maar is wel iets wat ik al járen om me heen hoor: tijd investeren in familie en vrienden. Nu ik op stage ben en dus full-time werk, merk ik pas hoe weinig ik mijn vrienden eigenlijk zie en dat ik ze best wel mis. Daarom maak ik nu steeds tijd om met ze af te spreken en plan ik dat van te voren al in zodat dat qua planning nog mogelijk is. Ook met familie: toen ik laatst met mijn oma een pizza’tje ging eten en we even samen iets leuks deden, merkte ik pas hoe gezellig en fijn dat eigenlijk is. Vaker doen, dus.

Zo, dat was een flinke waslijst! 2017 was een enorm leerzaam jaar voor mij, dat blijkt wel weer. Wat heb jij in het afgelopen jaar allemaal geleerd?

Volg mij op social media: Instagram ★ Twitter ★ Facebook ★ Pinterest ★ Bloglovin‘.

Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.