Deze 5 dingen moet je weten over Luik voordat je deze stad bezoekt

Bij elke stedentrip die ik maak, waar ook in Europa of zelfs in Nederland, lees ik van tevoren al-tijd recensies op Google over de stad. En dan het liefst: dingen die je eigenlijk niet op internet vindt, maar wél moet weten voordat je deze stad bezoekt. Omdat er best veel dingen waren in Luik die wij van tevoren niet wisten, maar wel hadden willen weten, deel ik deze tips graag met jullie zodat ook jullie goed zijn voorbereid op een uitstapje naar de Belgische stad Luik!

ZE SPREKEN ECHT GEEN ENGELS (OF VLAAMS)

Luik ligt in België, maar dan wel in het Franse gedeelte. Totaal verbaasd was ik, toen ik er achter kwam dat er eigenlijk niemand (lees: 90% van de mensen) Vlaams spreekt of verstaat. Prima, denk je, dan gaan we toch over naar het Engels? Nah-ah. Mooi niet. Ook Engels verstaan deze Fransen niet. Je moet en zal Frans kunnen of de skills hebben tot gebarentaal, maar anders wordt het vrij lastig jezelf duidelijk te maken. Gelukkig konden wij een paar mensen vinden die wél Engels konden en spraken ze dit ook in ons hotel, maar op straat of in restaurants is het zeker niet vanzelfsprekend.

MENUKAART IN HET FRANS

En ook de menukaarten die je vindt in Luik zijn enkel en alleen in het Frans te lezen: er staat zelfs geen Engelse vertaling onder. Zorg dus dat je op internet op kunt zoeken wat ieder gerecht betekent en hoe je jezelf verstaanbaar maakt als je dit wilt hebben.

CONTANT GELD OP ZAK

Ook heel belangrijk om te weten is dat het noodzakelijk is contant geld op zak te hebben. Bij veel wc’s moet je €0,70 betalen (logisch), maar ook bij veel restaurants en supermarkten werken pinautomaten niet of accepteren ze geen VISA/MAESTRO of iets dergelijks. Zorg altijd dat je een klein beetje contant geld op zak hebt. Je kunt daar ook pinnen, maar dat wil je liever niet, want..

CRIMINALITEIT/ZWERVERS/BEDELAARS

Luik is ont-zettend crimineel. Of nouja, crimineel wil ik het nog niet eens noemen, maar wel onveilig. Er lopen veel nare types rond en Luik staat dan ook bekend om zijn vele heroïne-gebruikers. Je wilt daarom ook vermijden te pinnen op straat terwijl er net een paar dronken mensen naast je staan, voor het pinautomaat liggen of achter je langs lopen.

Op internet is het een en ander te vinden over deze heroïne-gebruikers (die live op straat heroïne in hun lichaam spuiten), de zwervers én de bedelaars. Ruimschoots de meeste bedelaars bedelen niet omdat ze geen geld hebben voor eten, maar omdat ze geld nodig hebben voor drugs. Deze mensen zijn vaak al onder invloed, en bedelen op een onprettige manier naar meer geld voor meer drugs. Er is zelfs een ‘rooster’ opgesteld voor de bedelaars per gebied en per dag in Luik. Zo mogen ze op maandag in de stad bedelen, op dinsdag rondom het station en op zondag niet. Lees je hier goed over in, ook voor als er een keer wat wijzigt in de tussentijd.

ONVEILIG OP STRAAT

Goed, hier ga ik dus niet te veel meer over vertellen, want dit moge na bovenstaande alinea’s wel duidelijk wezen: het is dus erg onveilig op straat. Esther en ik zijn gaan turven hoe vaak we aangesproken werden, en dat was binnen tien minuten tijd vaker dan tien keer. Ook zijn we achtervolgd in de avond en merk je een naar sfeertje op straat wanneer de stad later op de avond leegloopt. Dit neemt niet weg dat je niet op straat kunt gaan lopen, maar kijk goed om je heen en weet wat je doet.

LUIK VERDEELD IN TWEE DELEN

Waar wij pas achter kwamen toen we in Luik zelf waren, is dat ‘het centrum’ van Luik niet letterlijk in het centrum van Luik ligt. Op de kaart zie je de Maas, met daarnaast aan de rechterzijde de naam Luik. Gezien het gele stuk en de drukke wegen, zou je denken dat dit het leuke gedeelte van Luik is. Waarschijnlijk is dit oorspronkelijk ook zo geweest, maar dat is het nu niet. Als je echt een mooi stukje Luik wilt zien met leuke, moderne winkels, dan moet je aan de linkerkant van de Maas zijn in de buurt van de Sint-Paulus kathedraal. Op de eerste dag waren wij in dat gedeelte, waarna we op de tweede dag dachten dat we ‘een dagje naar het centrum van Luik’ zouden gaan. Eenmaal aangekomen aan de rechterzijde van de Maas, troffen we enkel en alleen heel veel oudbouw aan – als je het mij vraagt een soort China town -, en op een winkelcentrum na was er eigenlijk niet heel veel te zien aan de rechterzijde. Je hebt daar een grote shopping mall, die er van buiten niet uit ziet maar aan de binnenkant erg leuk en gezellig is (tip!), maar verder is die kant van Luik absoluut niet de moeite waard om te bezoeken – als je het ons vraagt.

Zijn jullie wel eens in Luik geweest? En wat was jullie ervaring? Liefs!

Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.