Deze verschillen merk ik nu al tussen mbo en hbo – Update

We zijn pas een kleine drie weken onderweg, maar wat heb ik mij verbaasd over de gang van zaken op het hbo. Natuurlijk heb ook ik de standaard verhalen wel gehoord, maar wat een contrast is het als je er eenmaal in zit. Het is niks, maar dan ook niks in vergelijking met het mbo. En dat is zeker niet negatief! Sterker nog; als je het mij vraagt ontzettend positief. Ben jij nu ook benieuwd? Lees dan snel verder.

Ik probeer mij even in jullie, lezers van mijn blog, te verplaatsen. Misschien kom je in je levensloopbaan (nu, paar jaar terug of over een paar jaar pas) van de havo en stroom je direct door naar het hbo. Wat ook kan, is dat je – nu of binnenkort – via vmbo-tl en mbo richting het hbo gaat óf dat je een andere optie hebt, bijvoorbeeld twijfelt, en heel benieuwd bent naar wat ik jullie nu ga vertellen. En dat snap ik. Want het kan iemand zijn of haar keuze voor het hbo bepalen.

Laat ik jullie eerst even een disclaimer in het gezicht gooien. 😉 Het hbo is ten eerste voor iedereen anders, en natuurlijk op elke school en bij elke studierichting ook helemaal anders. Dan heb je natuurlijk nog de persoon die deze manier van werken HEEL fijn vindt (hoi!), en de persoon die er absoluut niet mee kan leven. Dat kan natuurlijk allemaal heel goed. Ik vertel jullie mijn verhaal en ervaringen vanuit mijn opzicht en hoe ik alles ervaar. 🙂

Dat gezegd hebbende, gaan we door naar de verschillen tussen mbo en hbo die ik nú al merk…

‘JE ZIT ER VOOR JEZELF’ IN DE PRAKTIJK

Ja-haa. Iedereen, maar dan ook iedereen, roept: je zit er voor jezelf! En dat is ook zo, maar dat is nu even niet mijn insteek. Want, wat bedoelen ze daar dan mee? Het is heel simpel. Je zit op onderwijs waar je geacht wordt volwassen te zijn. Wil jij eten in de les? Dan eet jij in de les. Wil jij later binnen komen in de les? Dan kom jij later binnen in de les. Heb je een afspraak bij de tandarts en moet je eerder weg? Niemand die je tegenhoudt. Natúúrlijk is en blijft alles je eigen verantwoording en moet je hier geen gebruik van maken, maar… je doet wat je zelf wilt. En meer niet. Want: je zit er voor jezelf. Blijkt maar weer.

Sommigen noemen het mbo-onderwijs wel eens een gevangenis. In mijn mbo periode heb ik ook niet altijd geaccepteerd wat er van ons gevraagd werd: ik bepaalde toch zelf wel wat ik deed? En daar heb ik nog best wat discussies over gehad met docenten, destijds. Dat komt eigenlijk altijd uit op hetzelfde: niemand wordt er blijer van omdat je er een drama van maakt. Ga gewoon lekker je eigen gang. Op het hbo dan. 😉 Zolang je zelf maar weet wat acceptabel is en wat niet.

SOCIALE DRUK IS WEG

Wat ik ook enorm merk, is dat de onderlinge sociale druk – voor mij in ieder geval – weg is. Daarmee bedoel ik dat je, op de middelbare school en op het mbo, heel snel de neiging hebt je anders te gedragen omdat je leuk gevonden wil worden of ‘bij het populaire groepje’ wilt horen. Snap je wat ik bedoel? Die hele druk, van leuk gevonden worden, is weg. Je zit in de les – heb je ‘m weer, voor jezelf – en als je met iemand kletst, klets je met iemand. Ga je met iemand de stad in, dan doe je dat. Klikt het, dan is dat leuk, want dan ontstaat er een vriendschap. Maar klikt het niet, ook goed, daar is niks ergs aan.

OMGANG MET ELKAAR

Daarnaast is ook de omgang met elkaar op het hbo heel anders. Wat meespeelt is natuurlijk sowieso dat veel van je klasgenoten enorm gemotiveerd zijn – iets wat op het mbo zeker niet altijd zo is – waardoor jij automatisch ook sneller gemotiveerd raakt. Dat geeft een positieve sfeer. Maar ook de omgang met elkaar is ontzettend vrij. Ben je ziek? Geeft niks, wij updaten je. Ben je te laat doordat je trein vertraging heeft? No worries, je projectgroepje begint vast en jij sluit later aan. Iedereen – ik spreek voor mezelf, maar sommigen/de meesten kan hier ook ingevuld worden – is chill en begripvol met elkaar.

OMGANG MET DOCENTEN

Heel eerlijk vanuit mijn opzicht is deze niet, want op het mbo heb ik ontzettend fijne en leuke docenten gehad waar je echt wat aan had, maar ik weet dat ik daar geluk mee had en dat zeker niet elke mbo zulke fijne docenten in het team heeft. Om mij heen hoor ik genoeg verhalen van docenten en leerlingen die niet klikken of enorm lastig zijn. Gelukkig is dat, in elk geval op mijn school, op het hbo anders. Elke docent heeft het beste met je voor. Je bent inmiddels (waarschijnlijk) volwassen, net als zij. Jij wilt iets van je leven maken, jij wilt een beroep leren, en zo lang je dat laat zien en de docenten waardeert zijn zij ook chill met jou. Heb je een vraag? Geen vraag is te gek. De omgang is bijna als volwassen onder elkaar: alles in overleg.

ZELFSTANDIG

Jep, surprise, het hbo is: zelfstandig. Dat is natuurlijk een cliché, maar misschien niet voor iedereen concreet duidelijk. Op het hbo doe je veel samen, hoor je vaak ‘overleg maar even met je groepje’ of ‘ga maar even met je buurman of buurvrouw samen zitten’ of doe je veel samen. Doe je dat niet, dan doe je ook niet specifiek heel veel zelfstandig. Op het hbo wel: veel doe je zelfstandig. Een college volg je zelfstandig, je houdt je college stof zelfstandig bij, je maakt zelfstandig samenvattingen. Er wordt van je geacht dat je dat ook zelf doet, ze vragen daar niet om. Op het mbo werd wel eens gezegd: ‘Schrijf alles wat ik nu zeg op’, maar hier heb je geluk als ze zeggen ‘Onthoud als je slim bent wat ik nu zeg want dat staat niet in je boek.’ Altijd opletten, noteren, bijhouden en leren. Zelfstandig.

Liefs, Larissa.

Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.