Dit deden we vroeger allemaal met Pasen

Het is Pasen, en dat betekent dat we jaarlijks eigenlijk iets heel gelovigs vieren. Maar tegenwoordig is Pasen meer gebaseerd op een paashaas die paaseitjes brengt, dan het feit dat Jezus op deze dag is opgestaan uit zijn dood. Vroeger vierden we allemaal Pasen op onze kinderlijke manier, en ik maakte een lijstje met dingen die we allemaal deden.

Paaseieren zoeken

De grootste traditie die we blijven voortzetten is het zoeken van paaseieren. Dit deed je vaak thuis, nadat je ouders ze voor je verstopt hadden. Maar in sommige dorpen word het ook gedaan voor alle kinderen in het dorp.

Paaseieren verstoppen voor je ouders

Per sé paaseieren voor je ouders willen verstoppen en ze vervolgens niet meer kunnen vinden omdat je bent vergeten waar je ze allemaal hebt neer gelegd. Ik heb wel eens gehad dat ik een paasei jaren nadat ik hem had verstopt terug vond onder de parasol-voet in de tuin. Ja, echt.

Stiekem paaseieren opeten

Aan het opeten van paaseieren is niks stiekems, maar als je wist dat er één zak paaseieren speciaal was gekocht voor het verstoppen ervan, kon je er zo nu en dan toch niet helemaal van af blijven. Ach, dan maar 12 paaseieren zoeken in plaats van 13.

Op de foto met de paashaas

Bij ons in het dorp liep altijd een paashaas rond met Pasen, en daar mocht je mee op de foto zodra je twee paaseieren had gevonden. En natuurlijk ook als je er maar eentje kon vinden, maar dat kreeg je pas achteraf te horen toen je huilend voor de paashaas stond omdat je zo graag op de foto wilde. Toch?

Eieren beschilderen

Zo’n eitje op een stokje die je rond kon draaien en een simpel kleurenpallet wat met water een beetje kleur af gaf. Acht eieren en veel te veel vieze handen later had je een paar mooie kleurrijke paaseitjes. Wat deden we er eigenlijk vervolgens mee?

Paasviering op school

Niet alle scholen zullen hieraan mee hebben gedaan, maar ik zat op een Katholieke Basisschool, en daar hadden we ieder jaar een Palm Pasen feest waarbij we een Paasontbijt hadden, liedjes zongen en een Paastak versierden. Dit zal op alle scholen anders zijn gegaan, maar een paasviering is een paasviering.

Wat deden jullie vroeger met Pasen allemaal? En welke dingen doe je stiekem nog steeds weleens? Let me know! Liefs, Larissa.

Pssst: Wat vinden jullie van mijn eigen gemaakte flatlay? Ik ben er stiekem best trots op.

Volg mij op social media: Instagram ★ Twitter ★ Facebook ★ Pinterest ★ Bloglovin‘.

Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.