Dit heeft deze periode rondom het Coronavirus mij gebracht

Hebben jullie er wel eens bij stil gestaan hoe lang we nou eigenlijk inmiddels al onderweg zijn met deze hele Coronacrisis? Al ruim vijf maanden! Dat is onwaarschijnlijk lang en heel bizar. Maar net als iedereen heeft de periode rondom het Coronavirus ook mij aan het denken gezet en zelfs heel wat gebracht…

GEZONDHEID IS ZO BELANGRIJK & HET LEVEN IS NIET ONEINDIG

Ik mag van veel geluk spreken dat ikzelf, mijn directe omgeving en mijn familie allemaal (nog) niet besmet zijn geraakt met het Coronavirus. Dat is echt een privilege waar ik enorm blij om ben. Dat neemt echter niet weg dat de schrijnende situatie die zich al maandenlang in de wereld afspeelt onbekend terrein is. De afgelopen maanden heb ik mij nog meer dan ooit beseft dat gezondheid het belangrijkste is – en niks anders er eigenlijk toe doet. En daarnaast ook dat het leven niet oneindig is en het zo voorbij kan gaan. Door een auto-ongeluk, maar ook door een wereldwijd virus wat ineens ontstaat en duizenden mensen het leven kost. Dat extra besef moment is zó belangrijk.

MEER TIJD VOOR MEZELF

Inmiddels ga ik alweer wat meer naar buiten en zie ik weer wat meer mensen, maar in de beginfase van het Coronavirus heb ik veel binnen gezeten. Buiten het feit om dat ik elke dag online colleges had – en dus automatisch thuis zat – heb ik ook veel tijd thuis doorgebracht en heb ik mijn vrienden echt veel minder gezien dan normaal. Daardoor heb ik meer tijd voor mezelf genomen, en dat is denk ik in mijn geval heel goed geweest. Dat is wat ik echt nodig had en waar ik nu – nu alles weer langzaam op start – weer naar snak. Ik ga het missen, omdat ik de afgelopen maanden heb gemerkt hoe belangrijk me-time is en hoe waardevol dat is voor je lichaam, je concentratie, je productiviteit en veel meer aspecten. Ik doe heel hard m’n best die me-time op routinebasis in mijn leven te houden, maar ik merk dat ik het alweer heel lastig vind om tijd vrij te maken voor mezelf. Juist omdat we nu extra veel tijd besteden aan vrienden, familie, de omgeving en je business. Ik vind het een lastig dilemma waar ik de balans nog niet helemaal in heb kunnen vinden. Wie van jullie herkent zich hier ook in?

ALLEEN ZIJN IS OKÉ

Voordat het Coronavirus uitbrak was ik veel onder de mensen. Feestje hier, etentje daar, drankje met vriendin X en lunch met vriendin Y. En daar tussenin hopte ik dan van school (veel mensen), naar werk (collega’s), naar borrels, familie en noem het maar op. Ik was eigenlijk zelden ‘alleen’: ik zoek altijd graag de drukte op. Wat natuurlijk prima is, maar ik was daarnaast ook altijd een beetje bang om alleen te zijn. Bang zou ik het trouwens niet helemaal willen noemen… Eerder bang voor het idee dat ik dan dingen mis: FOMO dus. Fear Of Missing Out. FOMO is iets waar veel mensen last van hebben en wat een hoop energie vergt als je je er veel op focust. Van een zaterdagavond thuis op de bank baalde ik altijd, want: waar is dat feestje? Maar inmiddels weet ik en heb ik gemerkt dat het echt HEERLIJK is om alleen te zijn. Je even terug te trekken. Een zondagavond op de bank tv te kijken of een avondje te Netflixen – in je eentje. Heel eerlijk? Ik vond het geweldig. Ik heb het hebben van minder sociale activiteiten voor een paar maanden echt helemaal niet als vervelend ervaren. Ik heb mij beseft dat het prima is om je terug te trekken, even alleen te willen zijn of vroeg naar bed te gaan. Je hoeft niet altijd overal bij te zijn of alles mee te krijgen op sociale media. Dat brengt mij meteen bij het volgende punt…

SLOW THE FUCK DOWN

Slow. The. Fuck. DOWN. Ik wil dit echt tegen mezelf schreeuwen, maar ik weet toch wel dat het voorlopig tevergeefs is, hahaha. Maar ik moet wel zeggen dat ik wel geleerd heb om rustiger aan te doen tijdens het Coronavirus. Of in elk geval, het inzicht heb gekregen dat het echt nodig is. Ik begin het begrip slow-living steeds interessanter te vinden en – het gaat in babystapjes – ik merk dat ik er langzaam wat meer naar begin te leven. En niet heel langzaam natuurlijk, want dat kan ik niet, dat wil ik niet en zo ben ik niet. Het zit niet in mij om langzaam te zijn en minder ’te doen’ in mijn leven: ik ren nou eenmaal graag (fictief gezien) en vind het leuk om de uitdaging aan te gaan en veel ballen hoog te houden. Maar dat stukje rust, dat gedeelte wat men ‘balans’ noemt, is ook heel belangrijk. Ga soms even een avondje op de bank chillen en tv kijken (check! x20!) of een boek lezen midden op de dag als je even niets wilt doen (check!). En daarnaast ook het ‘druk maken om dingen’, daar ben ik heel goed in. Ik wil graag alle problemen in één klap oplossen en ben ook met honderd dingen tegelijkertijd bezig in mijn hoofd. Nergens voor nodig. One step at a time. Day by day. Rustaaaagh.

MEER LEZEN, LEREN, INSPIRATIE OP DOEN, ONTWIKKELEN..

Wat ik dus heb gedaan om het ‘rustiger aan doen’ voor mezelf makkelijker en behapbaarder te maken – en er tegelijkertijd ook iets aan te hebben voor de toekomst – is het zoeken van de uitdaging in de rust. Daardoor neem ik de rust én werk ik aan mezelf, m’n ontwikkeling, m’n toekomst, m’n bedrijf.. Noem het maar op. Simpelweg: meer lezen over bijvoorbeeld business of psychologie (écht lezen, opslaan, onthouden, toepassen…), inspiratie opdoen (en toepassen) zoals op bijvoorbeeld Pinterest, Youtube en mezelf daarmee ontwikkelen. Ik vind het zo waardevol dat we ons als mens kunnen ontwikkelen op elk mogelijk gebied en dat er nog zoveel te halen valt. Aan motivatie, inspiratie, ontwikkeling, kennis… Een aanrader voor iedereen die zich wel eens ‘verveelt’.

JE KUNT VEEL MEER UIT JE DAG HALEN DAN JE DENKT

Wat ik ook heb gemerkt tijdens het Coronavirus is dat je veel meer uit je dag kunt halen dan je denkt. Dat is natuurlijk een klein beetje valsspelen: ik had geen reistijd naar Leeuwarden of naar school, ik hoefde geen boodschappen te doen voor m’n studentenkamer en alle sociale activiteiten waren weggevallen. Maar daardoor heb ik wel geleerd om slimmer en effectiever met mijn tijd om te gaan waardoor ik nu veel meer uit mijn dag kan halen dan voorheen. Ik sta iets eerder op (ik werk nog aan NOG vroeger opstaan), start mijn dag beter op en kies ’s avonds voor de relax-mode waardoor ik de volgende ochtend weer met meer energie aan de dag begin. En er valt nog een hoop te leren, maar dit is al een gigantische vooruitgang.

FOCUS IS ZO BELANGRIJK

Focus. Focussen op alles. Goede focus op één onderdeel, in plaats van op tien (of veertig) verschillende onderdelen. Focus op je einddoel, focus op je bedrijf, je missie/visie. Maar focus ook op vriendschappen, geven en nemen, relaties, familie. Ben aanwezig, als het kan fysiek (en anders online), maar zowel mentaal als lichamelijk. Laat je niet afleiden als je met iemand bent, zakelijk of privé, maar ben er wel. Luister naar de ander, de behoeften en wensen van de ander, en geef ook met een duidelijke focus je eigen behoeften en wensen aan. Hoor en wordt gehoord. ZO belangrijk, juist nu en juist na deze periode. En ook hier heb ik nog HEEL veel te leren, want ik heb zeker nog geen goede focus en ik heb de focus ook nog niet waar ik ‘m wil hebben. Maar wanneer je je bewust bent van de dingen waar je je graag op wilt focussen en er ook maar een klein beetje naar leeft, komt de rest vanzelf.

Zo kan ik nog wel even door gaan… Wat is iets wat deze pittige periode rondom het Coronavirus JOU heeft gebracht? Herken je je in een van bovenstaande onderwerpen? Liefs.

Share:

1 Reactie

  1. 7 augustus 2020 / 12:37

    Wauw, wat mooi omschreven! Ik ben dus ook echt het type dat niets wilt missen en altijd on the run is. In de eerste maanden van de coronacrisis heb ik opeens mijn buren heel goed leren kennen en waarderen. Best erg eigenlijk, want ik woon hier al twee jaar. Ook vond ik het heerlijk om met mijn dochter samen te ontbijten, lunchen en dineren, iets wat tijdens het gewone werkleven zelden gebeurt. Ze is vaak bij familie omdat ik werk, maar nu ik vanuit huis werkte en de familieleden die altijd oppaste in een risicogroep vallen waren we ineens veel samen. Heel gezellig, soms ook heel zwaar om te werken en een kind bezig te houden. Maar uiteindelijk vond ik het zooooo heerlijk om haar om mij heen te hebben. Nu alles weer normaal begint te worden besef je pas hoe erg je die momenten waardeert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.