Een jaar geleden kreeg ik te horen dat ik geslaagd was

Vandaag precies een jaar geleden zat ik nagelbijtend op de bank met zowel mijn mobiele telefoon als mijn huistelefoon naast me. Dat verlossende – of juist niet – telefoontje moest en zou komen. En jawel: inmiddels ben ik al een jaar geslaagd!

Toen ik mijn laatste examen achter de rug had, voelde dat als een enorme opluchting. Mijn examens gingen an sich redelijk goed, maar toen ik mijn laatste examen ging nakijken (in hoeverre dat mogelijk was), draaide mijn maag zich om. Al vijf vragen fout, terwijl ik pas bij vraag 8 was. Dat zag er niet goed uit. Ik vreesde het ergste en was enorm bang dat ik zou zakken, ondanks het feit dat ik nooit moeite heb gehad met VMBO en ik goed had geleerd voor mijn examens. Diezelfde twijfel voelde ik dit jaar weer bij vrienden en vriendinnen die in dezelfde spanning zaten te wachten als ik een jaar geleden.

Uiteindelijk viel het allemaal reuze mee: ik was geslaagd met drie zevens, twee achten en één zes, als ik het me goed kan herinneren. Wat een blijheid. ”Mam! De vlag moet naar buiten! Ik moet een foto maken!” Gehaast, want alle boeken moesten linea rect naar school toe en ik wilde al mijn klasgenoten, vrienden en vriendinnen die ook geslaagd waren omhelzen. We kregen champagne (appelsap, dus) en een speech voor alle geslaagden. Intense blijheid. Weg van de middelbare school: een nieuwe fase van m’n leven in. Nieuwe mensen ontmoeten: all by myself.

Ontzettend blij, dat ik geslaagd was. Maar ook een rotgevoel, want ik zou mijn vriendinnen die op HAVO zaten niet vaak meer gaan zien. In de pauze loop je niet meer even snel naar elkaar toe, en afspreken wordt ook lastig als je ziet wat voor een uren ik hier op het MBO maak per week. Gelukkig spreek ik de meeste vriendinnen nog steeds en daar ben ik ontzettend blij mee, want dat betekent dat het allemaal is goedgekomen! Maar stiekem mis ik die cliché dingen die je deed op de middelbare school nog steeds wel eens: de tussenuren in het dorp doorbrengen of buiten op het pleintje zitten in de zon.

Inmiddels zijn we een jaar later en heb ik mijn eerste jaar op het MBO er bijna op zitten. Daar ga ik later nog een apart artikel over schrijven, want er valt een hoop over te vertellen over zo’n ervaring op het MBO en de vraag: ‘Hoe nu verder?’

Voor iedereen die eergisteren te horen heeft gekregen dat hij of zij geslaagd is: YOU DID IT! En voor iedereen die een herexamen moet doen of gezakt is: je komt er wel! Liefs, Larissa.

Volg mij op social media: Instagram ★ Twitter ★ Facebook ★ Pinterest ★ Bloglovin‘.

Share:

2 Reacties

 1. 16 juni 2017 / 18:46

  Ik was ook ZO blij toen ik geslaagd was!! Grappig genoeg mis ik totaal niets van de middelbare school. In ieder geval fijn dat jij nog steeds goed contact hebt met je vriendinnen 🙂

  • Larissa
   Auteur
   16 juni 2017 / 21:30

   Ja, ontzettend fijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.