Een maand later: hoe bevalt het hbo? – Update

Het is vier oktober, en we zijn nu ongeveer een maand verder sinds ik mijn eerste schooldag op het hbo had. Omdat ik zo ontzettend veel deel over mijn kamer, alles hier in Leeuwarden en het hbo, vond ik het wel zo netjes om ook even te delen hoe het hbo zelf nou eigenlijk bevalt. 🙂 Lees je mee?

Ik had het twee weken terug al een klein beetje door laten schemeren in dit artikel (over de duidelijke verschillen tussen het mbo en hbo), en daar kon je al uit concluderen dat ik het hbo in elk geval een stuk leuker vind dan het mbo – tot nog toe. Ik klop namelijk alles af, je weet maar nooit.

⇾ Lees hier waarom ik heel lang twijfelde of ik wel naar het hbo wilde, en of ik wel naar deze studie wilde.

Wat ik er nu, na een maand hbo, van kan zeggen is dat ik het ontzettend leuk vind. Natuurlijk zijn er dingen die ik minder leuk vind – zoals de projecten – maar over het algemeen heb ik het naar mijn zin. Ik zit in het eerste semester van het eerste jaar op de opleiding Communicatie in Leeuwarden, en ik durf het bijna niet te zeggen, maar tot nu toe valt de studiebelasting mij ontzettend mee. Als ik vier jaar door kan gaan op deze manier, dan teken ik daarvoor, maar ik hoor om mij heen al dat dit zeker niet vier jaar lang zo gemakkelijk zal gaan. Dus ik klop alles wat ik zeg af. 😉

We hebben in dit semester vier dingen te doen: een project, psychologie, Nederlands en SLB. Nederlands is gelukkig voor mij – waar ik enorm dankbaar voor ben – een eitje en ik hoef hier dan ook niet veel voor te doen. SLB kun je, voor wie niet op het hbo zit, zien als een mentoruur. Je moet wel het een en ander doen, maar moeilijk is het zeker niet. Dan heb je nog psychologie, wat vooral heel veel is. Maar moeilijk? Ik sta elke week nog net niet te springen om naar deze les te gaan, zo interessant vind ik het. Ik leer zó veel! Als laatste heb je dan het project: dat is iets wat ik wat minder leuk vind. Geef mij een college, een boek, en ik leer wel. Maar een project, dat hoeft na drie jaar praktijkervaring op het mbo van mij niet zo. Maar goed, ook dat hoort gewoon bij studeren. En eerlijk is eerlijk: ik vind het nog niet moeilijk. We doen met onze projectgroep elke week ons werk, maar ik ben nog niet aan het bikkelen.

⇾ Lees hier de verschillen die ik een paar weken terug al merkte tussen het mbo en het hbo.

Natuurlijk heb ik ook geen bord voor m’n hoofd en weet ik dat dat zeker niet altijd zo zal blijven, en ik weet ook dat wij hier voor nu geluk mee hebben. We hebben nog weinig studiebelasting, en dat vind ik echt heel fijn voor de eerste paar weken. Ik hoop dat dat voorlopig zo blijft, maar dat zien we vanzelf wel!

Ik heb een hele toffe klas, er hangt een gezellige sfeer en ook aan de docenten valt weinig op te merken. Iedereen is aardig, sociaal en open. Er valt veel te bespreken, op een volwassen manier, en iedereen respecteert elkaars keuze(s) of meningen. We zijn pas een maand bezig, maar voor nu durf ik te zeggen dat ik het leuk vind en het naar m’n zin heb! Op naar de volgende update, over een maand of twee.. 😉 Ik ben heel benieuwd hoe ik er dan in sta. Ik heb namelijk heel lang getwijfeld over het hbo. Waarom, dat lees je hier terug. Fijne dag! Veel liefs, Larissa.

Share:

5 Reacties

 1. 4 oktober 2019 / 10:09

  Ik ben zelf juist geswitcht van de universiteit naar het hbo. Hoewel ik soms diepgaande discussies miste, vond ik het op ’t hbo veel leuker. Omdat je dingen leerde die je meteen kan toepassen. Is echt de beste keuze ooit geweest!

  • Larissa
   Auteur
   4 oktober 2019 / 10:44

   Ohhh wat goed dat je die keuze dan heb gemaakt, inderdaad! Ik snap het heel goed!

 2. 6 oktober 2019 / 07:36

  Wat fijn dat het je nu in ieder geval zo makkelijk af gaat en je het naar je zin hebt 🙂 Ik ben van hbo weer naar mbo geswitcht toentertijd. Voor mij was het juist te veel theorie en te weinig praktijk, haha.

  • Larissa
   Auteur
   6 oktober 2019 / 10:00

   Ahhh, wat goed dat je die keuze toen hebt gemaakt! Je moet altijd doen waar je zelf het gelukkigst van wordt, en ik snap dat je graag meer praktijk wilde! Welke mbo heb je toen gedaan, als ik vragen mag? X

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.