Ga ik mijn tweede studiejaar in Leeuwarden of Amsterdam doen? – SCHOOL UPDATE!

Inmiddels zijn we een jaar verder sinds ik mijn mbo-diploma in ontvangst heb mogen nemen en ben ik in september gestart aan de studie Communicatie in Leeuwarden. Omdat ik altijd op zoek ben naar uitdaging en het liefst alles tegelijkertijd doe, kan ik nog best vaak van gedachten veranderen of wil ik nieuwe stappen zetten. Mijn dilemma was dan ook: ga ik het tweede jaar studeren in Amsterdam aan het hbo, ga ik naar de Universiteit met mijn Propedeuse of studeer ik gewoon door in Leeuwarden? En waarom? Vandaag geef ik antwoord op al die vragen: een persoonlijke school-update dus!

ALLE OPTIES ZIJN MOGELIJK

Een jaar geleden, toen ik een studiekeuze moest maken, twijfelde ik enorm. Het is best een grote stap om naar het hbo te gaan en daarmee gelijk te verhuizen naar diezelfde stad. Ik wist nog niet zeker wat ik precies wilde, want het liefst wilde ik alles, en waar ik het wilde. Daarom zocht ik naar brede opties en mogelijkheden. Zodoende kwam ik in gesprek met een mentor op NHL Stenden met wie ik alle opties rustig door kon nemen en kon bespreken. Er was één optie die mij meteen geruststelde en die mijn keuze makkelijker maakte, namelijk: dat alle opties mogelijk waren. Als ik het na één jaar in Leeuwarden niet naar mijn zin had, kon ik in het tweede jaar – mits ik mijn Propedeuse had behaald – de studie vervolgen in Amsterdam (of andersom). En ook vanaf het tweede jaar en verder kun je eigenlijk elk moment beslissen of je wilt switchen, maar geldend blijft: mits je je Propedeuse hebt gehaald.

Met die insteek en gedachte hakte ik in juli toch maar de knoop door: het werd Communicatie in Leeuwarden. Ik had geen idee of ik het leuk vond. Ik had geen idee of het de goede keuze was. Maar ik deed het maar gewoon. Soms moet je dat ook doen. Nu ik een jaar verder ben en terug kijk op het afgelopen jaar durf ik met zekerheid te zeggen dat het een goede keuze was om te beginnen in Leeuwarden, om de studie Communicatie te gaan volgen en om op kamers te gaan in een studentenhuis.

Maar het feit blijft dat het tweede schooljaar naderde en Amsterdam bleef aan mij knagen, het hele jaar door. Hierdoor heb ik voor mijn gevoel niet goed genoeg van Leeuwarden kunnen genieten. Ik was continu bezig met iets heel anders, met het zoeken van uitdagingen en met het zien van een mogelijkheid om toch nog naar Amsterdam te kunnen. Ik bezocht in maart open dagen aan de Hogeschool van Amsterdam en ik heb zelfs (vanwege het Coronavirus: online-) open dagen van de Universiteit van Amsterdam gevolgd. Ik zorgde er letterlijk voor dat alle opties open lagen.

LEEUWARDEN OF AMSTERDAM?

Eerlijk? Het was doodvermoeiend. Ik wilde graag een keuze maken, en dat moest uiteindelijk ook wel om echt verder te kunnen. Inmiddels kwam het behalen van mijn haar en het behalen van mijn Propedeuse steeds meer in zicht en moest er een knoop doorgehakt worden. Na alle open dagen die ik had bezocht en informatie die ik voor de dertigste keer online bekeek, heb ik lang nagedacht. Maar eigenlijk heeft één ding ervoor gezorgd dat ik mijn keuze heb kunnen maken: het Coronavirus. Vanwege het Coronavirus ben ik al sinds maart niet meer in Leeuwarden geweest, op af en toe een dagje na. En eerlijk? Ik mis het. Ik had nooit gedacht dat ik dat ooit zou zeggen. Maar ik mis het. En ik heb gemerkt dat ik niet het idee heb dat ik al klaar ben met Leeuwarden, hoe erg ik Amsterdam ook mis.

Als ik ervoor zou kiezen om toch nog naar Amsterdam te gaan, zou ik dat doen zonder de school te hebben gezien – dat kan immers niet vanwege het Coronavirus – en daarnaast zou het zoeken van een kamer heel veel tijd in beslag nemen. Tijd die ik daar nu niet voor heb, en waar ik ook een beetje tegen op zag. Daar komt bij dat er heel wat mensen naar Leeuwarden komen aanstaand september om ook in de stad te studeren en mijn reis naar Leeuwarden makkelijker en korter wordt. En als dat nog niet genoeg is… hebben wij een paar weken terug een eerste voorlichting gehad over de minors die je in het buitenland kunt doen en heb ik (hier heb ik vorig jaar mijn keuze ook op afgewogen m.b.t. de school, maar er was nog weinig duidelijk) besloten hier honderd procent voor te gaan. Dat betekent dan dus wel dat ik op deze school moet blijven, anders wordt het lastig.

VERHUIZEN?

Al met al is de conclusie dus dat ik ook mijn tweede schooljaar in Leeuwarden ga doen waar ik inmiddels heel veel zin in heb. Wel had ik voor mezelf al een tijdje als voorwaarde: als ik in Leeuwarden blijf, ga ik verhuizen en zoek ik een eigen studio in plaats van een gedeeld studentenhuis. And so I did.

Een aantal maanden geleden heb ik mij al georiënteerd op de mogelijkheden voor een studio in Leeuwarden en hierdoor kwam ik uit bij Markt058: een studentencomplex met 500 studio’s waarbij elke student zijn of haar eigen keuken, badkamer en wc heeft. Ik wist meteen: dit wil ik. Naast dat ik geen gedeelde voorzieningen meer heb, is deze locatie ook gelegen recht tegenover het station (doei drie kwartier extra reistijd!) en bijna in de stad. Ik heb mezelf meteen ingeschreven en werd op de wachtlijst gezet, maar ik kon nog geen akkoord geven omdat ik nog een kamer had waarvan het contract tot in elk geval eind juli liep.

Twee weken terug heb ik aangegeven officieel een studio te zoeken, vorige week heb ik er een toegewezen gekregen en deze week is de sleuteloverdracht! Super super super blij mee! Meer over deze studio vertel ik jullie de komende weken in weer nieuwe verhuisupdates!

Ik kijk er ontzettend naar uit en ga jullie de komende weken weer op de hoogte houden over de verhuizing! Hoe gaat het met jullie studies en opleidingen? Let me know! Liefs.

Share:

2 Reacties

 1. 29 juni 2020 / 12:40

  Spannend dat je naar een studio gaat verhuizen! Ik denk dat het wel een goede keuze is om in Leeuwarden te blijven, hoewel het natuurlijk ook vet leuk is om (andere) dromen na te jagen en in Amsterdam te gaan wonen – maar in het vinden van woonruimte et cetera gaat wel veel tijd en energie (en geld haha) zitten die het misschien niet waard zijn als je ook al een plekje in een andere stad hebt. Veel succes met verhuizen weer de komende tijd!

  • Larissa
   Auteur
   30 juni 2020 / 16:57

   Wat een lieve reactie, Hester, dankjewel! Ik denk ook dat het de goede keuze is!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.