Het nut van het opstellen van kwartaaldoelen, zowel zakelijk als persoonlijk

Zodra het nieuwe jaar begint hebben we allemaal goede voornemens, doelen voor de 12 maanden die voor ons liggen en dingen die we willen bereiken. Vaak komt daar weinig van, omdat je – als ik uit persoonlijke ervaring spreek – door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom ben ik sinds dit jaar begonnen met het opstellen van kwartaaldoelen, en ik merk nu al méga veel resultaat. Lees snel verder om te lezen waarom!

Een kwartaaldoel: de betekenis

Een kwartaaldoel is een verkorte versie op een groter doel, waar je je in het tijdsbestek van een paar maanden op focust. Online vond ik deze uitleg:

De grootste reden waarom organisaties naast een langetermijn doel ook werken met korte termijndoelen is de volgende: een doel op langere termijn inspireert, maar een doel op kortere termijn zet aan tot actie.

Via BesteBusinessEvents.nl

Waarom kwartaaldoelen?

Een kwartaal bestaat uit drie maanden, wat betekent dat je vier kwartalen in een jaar hebt. Drie maanden lijkt lang, maar in de werkelijkheid is drie maanden zo voorbij. Zo vliegt een half jaar, en een jaar, ook zo om. En aan het einde van het jaar denk je vaak: ohja, dat was mijn doel voor dit jaar, maar ik ben het eigenlijk door het jaar heen helemaal vergeten/ik heb er geen tijd voor gehad/ik had er de middelen niet voor.

Kortetermijndoelen, in dit geval kwartaaldoelen, zorgen ervoor dat jij drie maanden lang gefocust bent op kleinere doelen en je de overige doelen – die later in het jaar in een ander kwartaal pas aan bod komen – even kan laten rusten. Daardoor heb je meer focus op wat je dat kwartaal wilt behalen, lees je het sneller nog eens door en ga je er eerder mee aan de slag. Dit geldt voor zowel persoonlijk- als zakelijk gebied. Hierdoor is de kans dat je het doel uiteindelijk haalt veel groter en weet je zeker dat je aan het einde van het jaar een hele hoop hebt weten te bereiken van jouw in januari opgestelde doelen!

Hoe bedenk je kwartaaldoelen?

Het opstellen van kwartaaldoelen is veel makkelijker dan je denkt! Als je ieder jaar goede voornemens of doelen voor het nieuwe jaar maakte, doe dat dan nu precies op diezelfde manier.

 • Stap 1 | Maak een lijst met alles wat jij in 2020 wilt doen of bereiken.
 • Stap 2 | Schrijf alle vier de kwartalen van 2020 op (online of in een schriftje) en houd genoeg ruimte over onder elk kwartaal. Januari/februari/maart, april/mei/juni, juli/augustus/september en oktober/november/december.
 • Stap 3 | Deel ieder los doel wat je hebt opgeschreven in bij een van de vier kwartalen. Vergeet niet: wees realistisch! Is jouw doel seizoensgebonden? Vergt het veel tijd en heb je dat niet in Kwartaal 1? Schuif het doel dan door naar Kwartaal 2. Zijn er twee doelen die veel op elkaar lijken of die je tegelijkertijd zou kunnen doen? Zet deze dan bij elkaar. Het vergt wellicht even wat puzzel- en schuifwerk, maar als je eenmaal tevreden bent met je opstelling heb je er het hele jaar wat aan!
 • Stap 4 | Optioneel – Mocht je het fijn vinden, kun je binnen de kwartalen ook alle doelen indelen per maand. Ik heb dat zelf wel gedaan om overzicht te bewaren en een betere kijk op mijn focuspunten te hebben, maar het hoeft niet.
 • Stap 5 | Zorg dat je de kwartaaldoelen ergens goed opslaat, en dat je de doelen van het kwartaal waar je nu in zit bij de hand hebt. Schrijf ze op, hang het op een briefje bij je bureau, zet ze in je mobiel/laptop of ergens anders waar jij ze steeds tegen komt. Lees ze af en toe door, en laat de overige kwartalen echt even rusten. Bedenk je je later een nieuw doel voor dit jaar? Deel deze dan alsnog in: je doelen aanpassen en bijstellen kan en mag altijd!

Inspiratie kwartaaldoelen: persoonlijk vs. zakelijk

Ik snap dat je nu denkt: dit klinkt interessant, maar waar moet ik beginnen? Of: ik heb geen bedrijf, maar wel persoonlijke doelen (of andersom!). Ik heb een lijstje gemaakt met wat inspiratie voor doelen die jij wellicht hebt en onder welke categorie deze dan vallen. Deze lijst is gemiddeld en kan bij iedereen van toepassing zijn.

Let wel op: stel een limiet aan je doelen en kijk vooraf hoe realistisch deze zijn en waar ze je brengen. Heb je er echt wat aan? Is dit iets wat je nu graag wilt? En belangrijker nog: heb ik niet al te veel doelen? Tip: Als je meer doelen dan tijd hebt, kies dan twee of drie doelen per kwartaal uit waar je aan wilt werken en schrijf de overige doelen op bij overig. Mocht je er ergens dit jaar een doel bij willen hebben, kun je er altijd een bij pakken en anders schuif je ze gewoon door naar 2021!

Persoonlijke doelenZakelijke doelen
Elke maand €100 naar mijn spaarrekening overmakenMeer omzet genereren
⇾ Specifiek: €1000 omzet genereren in KW1
Elke dag 2 liter water drinkenMijn website aanpassen
Wat vaker een dagje weg/een uitjeEen (online) cursus volgen
‘Nee’ leren zeggen Meer ervaring opdoen met Mailchimp/Wordpress/Adobe
Een maand lang geen (onnodige/dieronvriendelijke) kleding kopenMijn administratie omzetten naar een ander boekhoudprogramma
of
Mijn administratie beter bijhouden gedurende de maand

Hoe merk ik nu al dat dit voor mij werkt?

Het is pas eind januari, maar ik durf nu al met zekerheid te zeggen dat kwartaaldoelen voor mij heel goed werken. Waarom? Omdat ik nu al veel meer focus heb, overige taken een kwartaal verder pas hoef te behandelen (en het dus even met rust kan laten) en ik daardoor veel rustiger ben in mijn hoofd. Doordat ik meer rust ervaar, lukt het beter om de focus te leggen op de doelen die nu aan de orde zijn en om motivatie te vinden hiermee bezig te gaan. Tuurlijk pas ik doelen tussendoor af en toe aan of schuif ik ze een maand vooruit omdat dat beter binnen mijn planning past of omdat het doel wellicht pas later uitgevoerd kan worden of tijdelijk on hold staat, maar dat maakt wel dat ik efficiënter en productiever te werk ga. Ook op persoonlijk gebied merk ik dat ik meer rust ervaar en dat mijn doelen echt resultaten opleveren. Door realistische doelen op te stellen en deze af en toe te bekijken – lukt het doel nog steeds? hoe vordert het doel? ga ik het doel halen? – voorkom ik teleurstellingen en haal ik het doel.

Ik ben heel benieuwd of jullie kwartaaldoelen hadden/hebben en wat die van jullie zijn!

Share:

5 Reacties

 1. 30 januari 2020 / 09:13

  Wat heb je een duidelijk en inspirerend artikel geschreven, thanks for sharing!

  • Larissa
   Auteur
   30 januari 2020 / 10:30

   Wat lief, Rachel, dankjewel!

 2. 31 januari 2020 / 12:38

  Heel fijn artikel! Ga ik ook eens doen, want ik wil wat georganiseerder omgaan met doelen die ik voor ogen heb, haha. Eerst maar eens alles duidelijk op papier zetten en dan bedenken welke doelen ik voor het hele jaar heb en welke doelen ik per kwartaal wil bereiken. Thanks voor de tip!

  • Larissa
   Auteur
   1 februari 2020 / 22:40

   Wat goed om te horen! Leuk! Ik ben heel benieuwd naar je mening als je het eenmaal geprobeerd hebt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *