Hoe het me na vijf keer is gelukt om te slagen

Hi all! Eergisteren stond ik voor de vijfde keer op rij in het CBR om mijn theorie-certificaat te behalen, en eindelijk kan ik het zeggen: ik ben geslaagd! Vandaag vertel ik jullie alles over hoe het er de afgelopen maanden aan toe ging én hoe ik het dit keer wél heb gehaald.

TROTS OF TELEURGESTELD?

Trots op het feit dat ik er vijf keer over heb moeten doen om mijn theorie-examen te behalen ben ik zeker niet, maar ik ben ook niet teleurgesteld in mezelf. Het feit dat ik het na vier keer proberen bij de vijfde keer wél haalde is iets om trots op te zijn, want eerlijk: ik had niet verwacht dat ik het dit keer wel zou halen. Ik baal als een stekker, want doordat ik mijn theorie-examen na vier keer nog steeds niet had gehaald mocht mijn praktijk-examen ook nog niet aangevraagd worden. En dat terwijl ik daar een ruime maand geleden al wél aan toe was.

ANDERE VERWACHTINGEN

Om maar met de deur in huis te vallen: het behalen van je theorie-examen is verdomde moeilijk. In de vijf keer dat ik in het CBR zat te wachten heb ik enorm veel leerlingen uit de zaal zien komen met een sip gezicht, sommigen – net als ik – voor de vierde, vijfde of zesde keer. Dit is dan ook een enorme domper zodra je het examen met volle vertrouwen in gaat en het helaas niet haalt. Het is dus zeker niet vanzelfsprekend dat je je theorie-examen binnen één keer in je zak kan steken, maar voor de gelukkigen onder ons: well done! En voor als je er – net als ik – vaker over hebt gedaan: no worries, zolang jij hem hebt gehaald kun je trots op jezelf zijn!

”GEZAKT? DAN LEER JE GEWOON NIET GOED GENOEG.”

Bovenstaande zin wil ik even flink ontkrachten. Het is zeker niet waar dat wanneer jij zakt voor je examen dat je ook maar gewoon niet goed hebt geleerd. Dit kan natuurlijk wel, maar is niet bij iedereen van toepassing. De eerste keer had ik niet goed geleerd, en dat geef ik ook zeker toe. Ontzettend dom, maar daar had ik zeker van geleerd. Mijn tweede, derde en vierde keer haalde ik niet doordat ik niet goed had geleerd, paar door pure pech. Dat het voor sommigen appeltje eitje is om een examen te halen, betekent niet dat dat voor anderen ook zo is. Dus als ik deze zin nog één keer hoor, lieve mensen… Just don’t. 😉

HOE IK HET UITEINDELIJK TÓCH HEB GEHAALD…

Een paar maanden geleden schreef ik een artikel: ‘Tips voor het leren van je auto-theorie’. Op dat moment had ik – zoals je wellicht zelf ook wel in kon vullen – niet verwacht dat ik zou zakken voor mijn theorie-examen en wilde ik jullie wat tips meegeven om het óók in één keer te halen. Maar alle tips die ik daar gaf hebben mij wél geholpen om het alsnog te behalen. Wat me verder nog heeft geholpen, buiten de tips die ik in dat artikel benoem om, is het overhoren. Een vriendin van mij en mijn moeder hebben mij meerdere malen overhoord, ze hebben me geholpen met het maken van ezelsbruggetjes en vooral veel herhaald. Ook hielp het mij heel erg om anderen te overhoren, ofwel: de vraag aan mijn moeder te stellen en vervolgens het goede antwoord te benoemen. Zo spreek je het uit, en slaan je hersenen het automatisch sneller op. Enorm handig!

PRAKTIJK-EXAMEN

Om terug te komen op mijn praktijk-examen: die staat eindelijk ingepland! Nadat ik gisteren hoorde dat ik geslaagd was, heb ik gelijk mijn rijschool gevraagd om mijn praktijk-examen in te plannen en dat is ook gelijk gebeurd. Ontzettend blij mee, want dat betekent dus dat de datum vast staat en dat ik bijna klaar ben met lessen! De precieze datum ga ik nog niet verklappen, maar het is nog vóór het einde van het jaar. 😉

Ik ben ontzettend benieuwd: heb jij al theorie-examen gedaan en zo ja, hoe vaak deed je er over voordat je slaagde? Mocht je nog examen moeten doen: no worries, mijn motto was altijd: óóit zal je hem halen. Dus jij ook! Liefs.

Share:

7 Reacties

 1. 14 oktober 2017 / 18:11

  Gefeliciteerd! Het is ook niet zo makkelijk.. Hoewel ik mijn theorie in één keer heb gehaald, moest ik wel drie keer doen over de praktijk. En dat is nog vervelender (en duurder) haha! In ieder geval veel succes! Komt allemaal goed 🙂

  • Larissa
   Auteur
   14 oktober 2017 / 18:48

   Jeetje, dat is ook naar! 🙁 En inderdaad ontzettend duur! Wel fijn dat je alles nu binnen hebt. Bedankt voor je lieve reactie! X

 2. 16 oktober 2017 / 07:17

  Suuuperfijn dat je het eindelijk gehaald hebt, gefeliciteerd! Voor mij is het echt al ruim 5 jaar geleden dat ik beide examens deed (en in 1 keer haalde, wowie). Zou nu wel anders zijn denk ik, haha!

  • Larissa
   Auteur
   18 oktober 2017 / 08:09

   Haha, dat is inderdaad wel eventjes geleden. Er is een hele hoop veranderd in de tussentijd, maar gelukkig ben ik daar nu vanaf! 😉

 3. 22 oktober 2017 / 11:48

  Gefeliciteerd! Ik heb mijn theorie-examen pas bij de derde keer gehaald, terwijl ik 2 papieren boeken, een online theorieboek en allemaal oefeningen en tentamens van tevoren had gemaakt. Er kwamen de eerste twee keren allemaal vragen in voor die helemaal in geen enkele theorie waren behandeld. De derde keer had ik meer geluk met de theorievragen! Praktijk gelukkig wel in één keer gehaald (snap ook niet hoe, hahah!)

  • Larissa
   Auteur
   23 oktober 2017 / 09:07

   Dankjewel! Naar is dat, hè? Zó veel leren met allerlei verschillende methodes en nog steeds dingen missen. Gelukkig heb je je praktijk wel in een keer gehaald!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.