Likes op Instagram: hoeveel let jij er op?

‘Die foto van gisteren heeft 10 likes meer dan die van vandaag, maar wat is er mis met die van vandaag?’, ‘Waarom heb ik zo weinig likes in een uur tijd?’ Wees eens eerlijk: hoe vaak denk jij zulk soort dingen bij het bekijken van je foto’s op Instagram?

Toen Instagram net uit was (ik was ongeveer elf toen ik het downloadde), was elke like er een en maakte ik me druk om hoeveel likes ik wel of niet kreeg. Ik kreeg 23 likes op een spiegelselfie, terwijl een vriendin er 89 kreeg. ‘Ach, ze vinden haar vast mooier, liever en leuker dan mij’, dacht ik. Bij elke foto weer.

Inmiddels kan ik met zekerheid zeggen dat ik me absoluut niet meer druk maak om hoeveel likes mijn foto wel of niet krijgt. Want waarom zou ik me zorgen maken om de hoeveelheid dubbel-kliks die mensen op mijn foto hebben? Als ik die foto mooi vind, plaats ik hem. Uiteraard houd ik wel zo nu en dan bij welke foto het beter doet dan een ander: voor mijn blogbereik kan dat effectief werken. Maar mij zorgen maken? Ab-so-luut niet meer.

Het kopen van likes

Sommige accounts kiezen er voor om likes te kopen. Sterker nog: misschien doe jij dat ook wel. Of wellicht iemand in jouw omgeving. Ik heb geen ervaring met het kopen van likes en ik kan er dus ook niet veel over zeggen, enkel dat het […] vind-ik-leuks stijgt bij het betalen. En anderen? Die zien alleen een getal wat onder de foto staat van iemand die ze volgen. Voor wie doe je het dan eigenlijk? Voor jezelf of voor de volgers? Zouden de mensen die dit doen zich hetzelfde voelen als ik, toen ik twaalf jaar was? Zouden zij ook denken dat het gras groener is bij de buren? Dat anderen beter en mooier zijn?

Zie een weegschaal voor je, met links een account met 500 volgers, en rechts een account met 10K volgers. Beiden plaatsen exact dezelfde foto. Denk je dan dat het account met 500 volgers even veel likes zal krijgen als het account met 10K volgers? Lijkt me stug, en toch zullen mensen hetzelfde denken over beide foto’s. Jouw foto met minder likes word niet lelijker door het aantal likes wat het andere account meer heeft. Het enige verschil is dat ze het account met 500 volgers niet kennen, en die met 10K volgers wel. De foto blijft hetzelfde, jij blijft hetzelfde en mensen vinden je niet raar, lelijk, onaardig of stom.

En jij?

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie: maken jullie je druk om het aantal likes dat je krijgt op een foto? Of sterker nog: kopen jullie wel eens likes? Ik ben er heel erg benieuwd naar, dus laat het me zeker even weten. Liefs, Larissa.

Pssst: wat ik dus eigenlijk wilde zeggen is dat het helemaal niet erg is om weinig likes te hebben. Zolang jij blij bent met de foto die je plaatst is er niks om je zorgen om te maken ♡

Volg mij op social media: Instagram ★ Twitter ★ Facebook ★ Pinterest ★ Bloglovin‘.

Share:

2 Reacties

 1. 2 maart 2017 / 20:12

  Zelf let ik niet op likes. Wel vind ik het soms grappig om te zien als een account van 30k maar rond de 200 likes heeft. Dan maken die volgers natuurlijk ook niks meer uit!

  • Larissa
   Auteur
   3 maart 2017 / 09:57

   Nee precies, zulk soort dingen vallen altijd heel erg op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.