Must read: #nietwatjijdenkt

Hoi allemaal! Vorige week kreeg ik een heel leuk pakketje binnen: het boek van Jiami! Ik heb hem in een rap tempo uitgelezen en kan niet wachten om jullie er meer over te vertellen. 

Je ziet mij niet extreem vaak met boeken, maar autobiografieën vind ik de gaafste boeken die er zijn, en al helemaal als het van iemand is die ik sort of ken. Natuurlijk ken ik Jiami niet persoonlijk, maar door haar blog en Youtube kanaal heb je wel het idee dat dit zo is. Jiami is de allereerste blogger die ik ben gaan volgen ooit! Moet je nagaan! Op dat moment heette haar blog nog lifesplash.nl. Ik heb haar blog altijd leuk gevonden en haar verhaal over anorexia altijd gelezen (in hoeverre ze dat deelde op haar blog).

Over Jiami

Ok, mocht je Jiami om wat voor reden dan ook niet kennen, zal ik je haar kort even voorstellen. Jiami Jongejan (6 september 1999) is inmiddels zeventien jaar oud, en word beschreven als blogger, Youtuber, programmeur en influencer. Ze heeft haar eigen bedrijf (namelijk haar blog) en een eigen Youtube kanaal, die inmiddels is aangesloten bij een groot netwerk wat haar helpt met haar content en groei.

Over #nietwatjijdenkt

Niet wat jij denkt is een boek wat Jiami schreef na aanleiding van haar levensverhaal. ”Hoe bloggen en Youtube mijn leven met anorexia veranderden”, beschrijft ze zelf op de cover van haar boek. Ze vertelt openhartig over anorexia, hoe zij dit eerwaarde en wat ze allemaal meemaakte. Op een gegeven moment komt daar haar baby, haar kindje: haar blog. In het boek beschrijft ze hoe haar blog in no-time groeide, en wat voor een invloed dat had op de ziekte die je niet zou verwachten bij het vrolijke meisje wat op haar blog outfits deelde. Niet wat jij denkt staat voor het feit dat niet iedereen aan de buitenkant kan zien wat er aan de binnenkant gaande is, en dat een glimlach niks zegt over iemand.

Jiami heeft er in haar boek voor gekozen om zowel witte als zwarte pagina’s te gebruiken. Je raadt het al: de zwarte pagina’s zijn niet veel positiefs. En dat mag ook, want het hebben van anorexia is ook met zwarte momenten. Op de pagina’s die zwart zijn beschrijft ze haar gedachten: ‘de Stem’. Heavy om te lezen, maar wel heel interessant. Het hoort erbij.

Mijn mening

Jiami haar boek heeft mij enorm geïnspireerd: hoe ze dingen opgepakt heeft (uiteindelijk) en hoe ze er weer bovenop is gekomen. Ze heeft een enorm rotte tijd achter de rug, en het is goed dat beschreven wordt hoe dat er aan toe ging. Persoonlijk schrok ik van een aantal dingen, aangezien ik niet wist dat dat er zo uit zag door de ogen van anorexia’patiënten;, maar bij sommige aspecten werd mij het een en ander duidelijk. Ah, zo zit dat dus, dacht ik. Dit is dus wat zij denken, dit speelt er in hun koppie af.

Wat betreft het schrijven: Jiami schrijft zoals ze praat. Ze schrijft heel fijn, duidelijk en openhartig. Ze gebruikt geen té formele woorden, waardoor het niet saai word en leesbaar blijft. In het boek deelt ze ook een aantal lijstjes, die ze altijd maakte en nog steeds maakt. Dit vind ik persoonlijk mega leuk om te lezen. Niet alleen omdat ik zelf ook een lijstjes-freak ben, maar ook omdat het op een korte wijze iets over een persoon kan zeggen.

Ik heb intens veel respect voor deze lieve meid, hoe ze haar ‘ziekte’ en de Stem overwonnen heeft, dit mede door het beoefenen van haar hobby: schrijven en filmen. Een enorme inspiratiebron voor velen. Als je meer wilt weten over Jiami, haar anorexia of haar leven raadt ik je – uiteraard – aan om het boek zelf te gaan lezen! Klik hier om naar het boek op bol.com te gaan of klik op onderstaande button.

Bekijk op bol.com

Heb jij het boek al in huis gehaald en/of gelezen? Of zou je hem graag willen lezen? Laat me weten wat jij ervan vond en of je – als je hem nog niet hebt – na deze recensie tóch besloten hebt om hem snel in huis te halen. 😉 Liefs, Larissa

Volg mij op social media: Instagram ★ Twitter ★ Facebook ★ Pinterest ★ Bloglovin‘.

Share:

2 Reacties

 1. 1 februari 2017 / 08:48

  Ik zat al te twijfelen of ik het boek zal gaan kopen. Ik vind het trouwens dan wel super mooi dat ze dan zwarte pagina;s heeft gebruikt voor haar dieptepunten. Ik ga eens hier in de boekenwinkel kijken of ik het kan vinden.

  • Larissa
   Auteur
   1 februari 2017 / 09:14

   Ik vind die zwarte pagina’s ook heel gaaf bedacht, het beschrijf het verhaal nog meer. Succes met zoeken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.