Oranje tompoucen, 538 Koningsdag en Koningsnachten

Als je denkt dat bovenstaande titel mijn Koningsdag beschrijft, heb je het fout. Maar het zijn wel zo’n beetje de begrippen als het gaat om de meest Oranje feestdag van het jaar.

Terwijl jullie je allemaal vol eten met Oranje tompoucen, drankjes doen op feesten zoals die van 538 en de nacht spenderen met heel wat muziek, drank en een nachttrein, zit ik lekker met mijn billen in het zand in Griekenland. Niet helemaal waar: zodra jullie in die nachttrein zitten, zit ik in het vliegtuig. Onderweg naar huis, na een heerlijke vakantie waar jullie de komende weken alle sappige details en verhalen over gaan horen. Maar nu eerst door met de feestdag die ik dit jaar mis, maar jullie niet. Koningsdag.

Kun je het je nog herinneren? Koninginnedag, 30 april. Ik wel, ik weet niet beter. Jullie uiteraard ook niet. Sinds een paar jaar is het geslacht omgedraaid: de Koning staat centraal en het feest wordt drie dagen eerder gevierd. Problemen mee? Waarom zou ik? Het gaat toch om de feestjes, de rommelmarkten (houd ik niet zo van, is wel typisch Koningsdag), en alle oranje etenswaren die we naar binnen proppen. De twee voorgaande jaren was ik te vinden op Kingdance, in Zwolle. Een intens gaaf festival, waar ik me prima vermaakt heb. Maar ik geloof het als jullie zeggen dat de feestjes in Groningen en Alkmaar toch een stuk leuker zijn. Die bezoek ik ook nog wel een keer. Beloofd.

Naar mijn mening start met deze dag het festivalseizoen wel zo’n beetje. We hebben vandaag feestjes met Oranje thema’s, maar over precies een week vieren we onze vrijheid met de leukste bevrijdingsfestivals. Kort daarna is er Pinksteren, wat ook steeds groter gevierd word (what about Pinkstereo?), en vanaf hier zijn er wekelijks zonnige festivals op de agenda te vinden. Laat het festivalseizoen maar beginnen!

Toch hoop ik dat jullie allemaal stuk voor stuk een top dag hebben (en dit stiekem op 28 april lezen, omdat je het té leuk had met feesten), of je nou je oude meuk verkoopt op een rommelmarkt in het dorp (ik blijf het haten), je neefje en nichtje bezoekt bij de optocht of je vermaakt bij een leuk festival met toffe House-muziek, het kan allemaal. En als je dan vannacht buiten staat te springen met een biertje, steek dan even wat vuurwerk af zodat ik vanaf het vliegtuig kan kijken.

Volg mij op social media: Instagram ★ Twitter ★ Facebook ★ Pinterest ★ Bloglovin‘.

Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.