Is perfectionisme een goede of slechte eigenschap?

Iedereen heeft een paar goede eigenschappen en een paar slechte eigenschappen, en vaak weten mensen alleen de laatste categorie feilloos over zichzelf op te noemen. Er is één slechte eigenschap waarvan ik altijd dacht dat deze goed was, maar die mij de laatste paar maanden steeds meer tegen begint te werken: perfectionistisch zijn. Maar, is het nou wél goed om heel perfectionistisch te zijn, of toch niet?

Wanneer mij gevraagd werd wat mijn goede eigenschappen waren, was een standaard antwoord: perfectionistisch. Dat is tot op zekere hoogte ook echt een voordeel: je raffelt niks af, maakt je werk volledig en zorgt er voor dat alles er pico bello uit ziet. Dit heeft ook een keerzijde: je vindt je werk snel ’te slecht’ en wilt het continu blijven verbeteren, je neemt geen genoegen met een gemiddeld cijfer (maar wilt juist zo hoog mogelijk halen) en baalt als een stekker wanneer je slechte feedback krijgt. Herkenbaar?

Ongeveer twee jaar geleden was er iemand die tegen mij zei: ‘Ik vind juist dat perfectionisme bij jou in je nadeel werkt: je bent té perfectionistisch,’ en toen pas ging ik daar over nadenken. Is dat zo? Is mijn perfectionisme een struikelblok? Is dit een slechte eigenschap van mij?

En eerlijk is eerlijk: ik ben er nog steeds niet over uit. Want waar het heel veel voordelen kan hebben wat betreft typfouten, verslagen op school en het behalen van hoge cijfers, is het soms ook strontvervelend – om het maar even niet zachter uit te drukken dan nodig. Dat ik wéér tot ’s nachts achter mijn laptop duik om dat verslag er perfect uit te laten zien of baal bij het halen van een 7 op een toets, of dat ik niet kan stoppen met piekeren over of ik het wel goed heb gedaan en het niet anders had moeten aanpakken. Dat ik bij iedereen spelfouten verbeter (ik heb tegenwoordig geleerd me in te houden) en dat ik me er aan erger als andere mensen niét voor die tien gaan op school. En dan dat ‘altijd beter kunnen’ en me er niet bij neer kunnen leggen: ‘Stop daar toch eens mee.’

Momenteel is het voor mij nog heel erg 50/50: mijn perfectionisme is iets waar ik blij mee ben en ik veel gebruik van maak: het heeft me gebracht waar ik nu sta en ik kan niet zeggen dat ik vaak niet mijn best heb gedaan met bepaalde dingen. Anderzijds merk ik, nu ik steeds ouder en volwassener word, dat het ook een enorm struikelblok kan zijn en dat ik al meerdere keren ben gestruikeld – en we zijn er nog langer niet.

Ik ben enorm benieuwd: herkennen jullie dit en vinden jullie het juist een goede, of slechte eigenschap? Liefs. 

 Volg mij op social media: Instagram ★ Twitter ★ Facebook ★ Pinterest ★ Bloglovin‘.

Share:

3 Reacties

 1. 23 februari 2018 / 07:53

  Heel herkenbaar! Ik vind het in eerste instantie een goede eigenschap, maar heb ook gemerkt dat ik hierin door kan draaien wanneer het zorgt voor iets negatiefs. Balance is key!

  • Larissa
   Auteur
   27 februari 2018 / 12:29

   Hm, ik ben dus niet de enige! 😉 Ben het met je eens!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.