Vijf interieurtips om je (studenten)kamer zo efficiënt mogelijk in te richten

Met een studentenkamer mag je van heel veel geluk spreken als deze groter is dan 15 vierkante meter, want hoe klein dat ook klinkt: ze zijn er echt van maar 9 vierkante meter. Zelf heb ik een kamer van ongeveer 17 vierkante meter, en hoewel dat groot is voor studentenbegrippen had ik best even moeite met indelen. Het is me gelukt, en wel met deze handige tips die ik jullie graag meegeef! En lees vooral mee, ook als je nog thuis woont en zelf een kleine ruimte moet stylen: deze tips zijn voor alle kleine ruimtes!

Marie Kondo, waar ben je als ik je nodig heb? Het is om te beginnen niet handig om in een kleine ruimte veel spullen te hebben die je daar niet nodig hebt. Zoek uit wat essentieel is, en laat de rest thuis, op een andere kamer (indien je nog thuis woont) of nog beter: gooi/geef het weg. Als je dat selectieproces doorlopen hebt, gaan we door naar de échte tips…

SPIEGELS MAKEN DE KAMER RUIMER

Een witte, lichte ruimte lijkt al groter dan een ruimte met donkere muren, maar wanneer je een ruimte vult met grote, lange spiegels lijkt deze nóg veel groter. Dat zou je niet denken, maar probeer het maar eens. Ik beloof je dat ik niet lieg. Zet daarom een hele hoge, grote spiegel in de hoek van de kamer of hang een grote, ronde spiegel boven een dressoir. Je zult zien dat je kamer onbewust veel groter oogt.

GEBRUIK MAKEN VAN KLEINE KIERTJES, HOEKJES EN WANDEN

Zet een kast bijvoorbeeld vijftien centimeter van de muur af zodat je hier een hangende kapstok op kunt hangen en bijvoorbeeld je wasrek ingeklapt tussen kwijt kan. Gebruik de binnenkant van je kast voor extra haakjes om tassen aan te hangen, schuif een extra stoel onder je bank of achter je bed. Maak slim gebruik van de ruimte die je hebt!

DE HOOGTE IN

Als je een kleine ruimte hebt, heb je niet veel muren om gebruik van te maken. Een bed, een bank en een kast nemen vaak al heel veel ruimte op een muur in beslag. Boven je bed, bank en/of bureau is het vaak nog helemaal leeg. Dan kun je ervoor kiezen hier een schilderijtje op te hangen, maar mocht je nou nog ruimte te kort komen, ga dan in de hoogte werken in plaats van in de breedte. Je moet hier even je draai in vinden – koop ook zeker niet het eerste meubel of plankje wat je ziet – en zoek voor jezelf goed uit wat je wilt en wat handig is. Denk na over planken voor boeken, opbergdozen en dergelijke, of kies ervoor om een wandkast op te hangen. Alles is mogelijk, zolang je het niet te druk maakt. 😉

ALLES INKLAPPEN EN UITSCHUIVEN

Meestal leef je in je eentje in de ruimte waar je in woont, maar mochten er nou vrienden komen eten of een drankje komen doen in jouw kamer, dan is het fijn als je niet hoeft te proppen. Zorg er daarom voor dat je een tafel aan de kant kan schuiven en dat je dingen in kunt klappen. Zo heb ik een eenpersoons bed, wat je uit kunt schuiven tot tweepersoons bed (en andersom), een bank die je uit kunt klappen tot tweepersoons logeerbed én een gouden bijzettafeltje die in te klappen is. Zelf heb ik ruimte zat, maar als er vrienden komen kan ik alles zo klein maken als ik zelf wil. Heel fijn!

POEF/STOEL ALS NACHTKASTJE

Tenzij je echt heel graag een nachtkastje wilt, is het voor alleen je mobiel en bijvoorbeeld een labello of wekkerradio prima te doen om als nachtkastje je extra zitplek te gebruiken. Een kleine poef of stoel, bijvoorbeeld. Of een krukje, wat je anders nergens anders kwijt kon.

Hopelijk hebben jullie iets aan deze handige tips! Ik heb er veel aan gehad bij het inrichten van mijn kamer. Liefs!

Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.