Waarom ik ooit begonnen ben met bloggen en stop ik er ooit mee?

september 2017

Je zou het haast niet geloven, maar dit jaar blog ik alweer zeven (!!) jaar. Zeven! Dat betekent dat ik in 2012 begonnen ben met het schrijven van blogs op een klein stukje internet en dat ik dat nu, heel wat jaar later, nog steeds doe. Ik heb jullie nooit vertelt hoe het idee voor het starten van een blog ooit is ontstaan bij mij. Als je daar benieuwd naar bent, lees dan verder!

VAN TIJDSCHRIFTEN NAAR BLOGS

In de periode dat ik twaalf jaar was, en waarschijnlijk ook al iets eerder, verschoof het platform van het schrijven van verhalen in zijn algemeenheid een klein beetje. Waar we eerst allemaal tijdschriften lazen, haalden we steeds meer informatie weg van het internet. Deze informatie, over bijvoorbeeld mode, make-up of ervaringen, lazen we dan op blogs. Blogs die in die tijd nog heel uniek waren, werden gigantisch populair onder het publiek wat zich interesseerde in de onderwerpen waar over geschreven werd. Beautygloss, Jiami (toen nog Lifesplash), DisforDazzle, je zult ze allemaal nog wel kennen als je destijds wat blogs las (of ze nu misschien nog volgt). Dat waren de grote bekende blogs waar wij – misschien was je twaalf jaar of iets jonger/ouder – onze inspiratie vanaf dat moment vandaan haalden. Toen ik al een tijdje allerlei verschillende blogs las en enorm geïnspireerd raakte door de meningen en ervaringen van alle bloggers, besloot ik dat het mij een leuk en creatief idee leek om ook zo’n klein stukje internet voor mezelf te hebben en dus: om een blog op te starten.

Ik kan me die dag nog goed herinneren. Ik knutselde het een en ander in Blogspot en binnen een uurtje stond Cosy Dreams: mijn allereerste blog. Hier heb ik eerst, om het uit te proberen, een tijdje voor mezelf geschreven. Ik wilde even uitvinden hoe Blogspot werkte en waar ik graag over wilde schrijven. Al snel merkte ik dat ik het delen van tips erg leuk vond, doordat ik in het begin vaak mijn favoriete nummers of afspeellijsten van dat moment deelde. Na een tijdje, ik weet niet meer precies hoe dat is gegaan, heb ik mijn blog openbaar gezet en konden ook familie en vrienden lezen wat ik zoal schreef. Ook vond ik het meteen vanaf het begin leuk om te sleutelen in mijn eigen website: de achtergronden aan te passen en te spelen met het hele design. Blogspot was daar op zo’n leeftijd echt een perfect platform voor: je kon op een makkelijke manier maken wat je maar wilde.

In het begin waren mijn teksten nog heel onschuldig en deed ik echt klakkeloos wat ik leuk vond: ik schreef niet voor veel mensen en had geen doel er iets groots mee te bereiken. Uiteindelijk ben ik van Cosy Dreams overgestapt naar wat andere namen, en in 2015 werd Styled by Larissa geboren. Vanaf dat moment ging alles heel snel: toen ik eenmaal een domeinnaam en goede website had ging ik samenwerkingen aan met bedrijven. Zij benaderden mij via de mail, wat ik enorm bijzonder vond. Vanaf dit moment zag ik dat ik er meer mee kon dan alleen maar ‘een beetje leuk schrijven voor familie en vrienden’. Onwijs leuk is dat!

Tot op de dag van vandaag ben ik niet gestopt met bloggen, hoewel die gedachte wel vaak naar voren is gekomen. Ik doe wat ik het leukst vind om te doen: schrijven voor publiek over onderwerpen die mij, en vele anderen, inspireren. Ik heb in die zeven jaar dat ik blog al veel reacties gehad, soms ook negatieve. Daarnaast krijg je een hoop verwijten: men denkt dat elke blogger een nieuwe Mascha of Jiami is, maar dat is niet hoe bloggen werkt en ook niet waarom je begint met bloggen. Je begint – en gaat door – met bloggen omdat het iets is wat je leuk vindt, wat jou aanspreekt en waar je energie uit haalt. Gelukkig, tot op de dag van vandaag, is dat iets waar ik het voor doe en ik ben blij dat ik er ook mijn bijbaan van heb kunnen maken. Dat ik op mijn twaalfde besloot een eigen blog aan te maken is een keuze geweest waar ik mezelf nog steeds erg dankbaar voor ben: ik weet niet of ik het op een later moment alsnog had gedaan. Ik was er nog vrij vroeg bij, waardoor ik in de eerste paar jaar een hoop ‘uit heb kunnen vogelen’ en foutjes heb kunnen maken voordat het grotere publiek mijn blog ontdekte. Inmiddels ken ik een hoop ins- en outs van het vak en weet ik goed hoe je op een sterke manier kunt bloggen. Dat dat terug te zien is aan mijn statistieken die in een stijgende lijn omhoog gaan, is alleen maar iets om trots op te zijn.

Voorlopig ben ik nog niet van plan om te stoppen met bloggen, maar ik kijk ondertussen wel rond naar andere takken binnen de creatieve sector die mij leuk lijken. Daardoor ben ik af en toe wat afwezig op mijn blog. Ik wil mij niet alleen maar focussen op bloggen, maar ook op alles wat daarbij komt kijken en andere vakken binnen deze sector, zoals bijvoorbeeld het maken van video’s of het vormgeven van visitekaartjes, om maar iets te noemen. Er is zo veel wat ik leuk vind, en ik probeer de tijd te nemen me hier ook goed op te oriënteren. 🙂

Hebben jullie een eigen blog (gehad) en zo ja, waarom ben je daar ooit mee begonnen? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen! Liefs.

Share:

1 Reactie

  1. 13 november 2019 / 09:03

    Zo leuk om te lezen. Ik begon zelf in de zomer van 2014 met bloggen (die blog bestaat inmiddels niet meer). Het was zomervakantie, veel vrienden waren weg en ik had geen idee wat ik (naast werken) moest doen. En toen ben ik eigenlijk heel impulsief gaan prutsen met Blogger. En uiteindelijk beviel het me zo goed, dat ik bleef bloggen.
    Toen ik ging studeren heeft het wel anderhalf jaar stil gelegen, omdat ik er de tijd en energie niet meer voor had. Maar sinds een jaartje blog ik weer volop en ik moet eerlijk bekennen, ik word er nog steeds blij van.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.