”Wanneer begin jij met je rijbewijs, dan?”

bron

Vandaag ben ik exact 16,5 jaar oud: de leeftijd waarop je tegenwoordig mag beginnen met je rijbewijs. In mijn omgeving zijn er een hele hoop vrienden en vriendinnen die profiteren van deze leeftijd, en als ik heel eerlijk ben kan ik niet wachten om te beginnen met rijden. Maar de vraag die ik enorm vaak kreeg: wanneer begin ik dan?

Al sinds ik dertien ben riep ik het: ik wil autorijden! Het leek me heerlijk om van Groningen naar Maastricht te cruisen met een muziekje op terwijl de zon schijnt. Aangezien ik enigs kind ben zit ik meest van tijd voorin naast m’n moeder, en heb ik al het zicht op wat zij doet. Ik wist op mijn vijftiende al dat rechts het gaspedaal is, midden de rem en links de koppeling. En dat terwijl een doorsnee meisje van vijftien jaar zich bezig hield met hele andere dingen.

Ik had het twee jaar geleden al uitgerekend: op twee maart was ik exact 16,5 jaar (op de dag na uitgerekend!) en mocht ik dus beginnen. Inmiddels hebben we mijn rijschool al uitgekozen en ben ik fanatiek mijn theorie aan het leren. Maar vandaag beginnen met leren: dat doe ik niet.

Waarom niet, dan?

Ik ga twee keer in de week lessen, en ik mag pas eind augustus afrijden volgens de wet. Dan ben ik namelijk 17: de minimum leeftijd die je moet hebben om af te rijden. Als ik vanaf maart twee keer in de week zou gaan lessen, heb ik immens veel (meer dan 60!) onnodige lessen, wat natuurlijk héél zonde zou zijn. Daarom begin ik pas rond mei: zo kan ik twee keer in de week lessen en afrijden rond m’n verjaardag zonder problemen of wachttijd. Uiteraard is het nog afwachten wanneer ik van mijn instructeur mag afrijden en of er plek is, maar dat zijn allemaal zaken voor later.

Maar wat doe je nu, dan?

Nu ben ik vooral bezig met het leren van mijn theorie. Ik heb nog geen theorie-examen ingepland, want ik heb nog alle tijd. Zodra ik deze heb ingepland laat ik het jullie weten, en al helemaal zodra ik deze heb gehaald! Ondertussen kijk ik veel mee in de auto en heb ik volgende week dinsdag mijn allereerste proefles. Gewoon, om alvast wat kennis te maken met het rijden en mijn dwang om achter het stuur te zitten te stillen ;). Ik zal jullie op de hoogte houden van alles!

Liefs,

Larissa.

Volg mij op social media: Instagram ★ Twitter ★ Facebook ★ Pinterest ★ Bloglovin‘.

Share:

3 Reacties

 1. 2 maart 2017 / 10:56

  Wow jeetje, ik wist niet eens dat je tegenwoordig al met 16,5 mag beginnen! Ik heb precies op mijn 18e verjaardag mijn eerste rijles gekregen, en dat vond ik prima. Hopelijk haal je hem snel en kun je lekker gaan touren! Succes met je theorie leren 🙂

  • Larissa
   Auteur
   2 maart 2017 / 16:59

   Ja, sinds een tijdje mag dat inderdaad! En bedankt, ik kan niet wachten! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.