Wat ik heb geleerd in mijn eerste jaar als zelfstandig ondernemer…

Oh, man, ik zou een boek kunnen schrijven over zelfstandig ondernemen en alles wat daarbij komt kijken. Van kinderziektes tot dingen die je van tevoren aan kon zien komen. In dat ene jaar dat ik zelfstandig ondernemer ben heb ik héél wat geleerd. En die tips willen jullie vast weten, voor-het-geval-dat… 😉

DOE ALTIJD OP TIJD JE BELASTINGAANGIFTE

Je belastingaangifte. Volwassenen zullen hier waarschijnlijk heel stipt in zijn, maar toen ik op mijn zeventiende voor het eerst belastingaangifte moest doen had ik geen idee. Het aangifte doen zelf ging goed, maar…

BETAAL OOK ALTIJD OP TIJD AAN DE BELASTINGDIENST

… ik vergat mijn verschuldigde bedrag te betalen waardoor er een paar weken later een boete van €50,- op de deurmat lag. Djiezus. Lekker dan. En nee, de belastingdienst bellen met de vraag of ‘ie-alsjeblieft-kwijtgescholden-kon worden, helpt niet.

KLEINE-ONDERNEMERS-REGEL

Voor de correcte informatie zou je toch écht even een boekhouder moeten raadplegen – want ik heb hier geen verstand van – maar… er is een ‘kleine-ondernemers-regel’ die ervoor zorgt dat jij als startende ondernemer (met heel wat haken en ogen, zoals inkomsten per maand) geen belastingaangifte hoeft te betalen aan het eind van elk kwartaal. Vraag me niet hoe dit precies zit, want ook ik heb hier een boekhouder voor, maar raadpleeg het zeker even, want het kan je een hoop geld schelen!

BEDRIJVEN WORDEN ERG BLIJ VAN HET ZIEN VAN EEN KVK-NUMMER

Sinds ik een KvK-nummer heb, word ik – naar mijn idee – een stuk serieuzer genomen door bedrijven. Al bij de benadering, maar ook met de samenwerking zelf. Daarnaast helpt ook een KvK-nummer – voor een klein gedeelte – zeker mee in de vergoeding die je voor een samenwerking kunt vragen. En er komt ook nog eens bij kijken dat je omgeving en mensen die je real-life spreekt je serieuzer nemen. Toch een fijne bijkomstigheid.

HET KOST JE VEEL TIJD, MAAR JE KRIJGT ER VEEL VOOR TERUG

Pfff, zo cliché, maar zo waar. Onthoud dit goed, mensen! Het kost enorm veel tijd, belastingaangifte doen, alles bijhouden en noem maar op, maar je krijgt er ook heel veel voor terug. Je leert onwijs veel en groeit daardoor ook meer. Houd zoveel mogelijk bij (uitgaven, inkomsten, facturen, factuurnummers, mails archiveren) en je merkt dat het je echt gaat helpen in de rest van je carrière, hoe klein ook.

FACTUREN STUREN

In een jaar tijd heb ik héél goed geleerd hoe je een goed factuur stuurt, ge-customized naar jouw stijl én op een overzichtelijke manier. Ik heb een lay-out van een standaard-factuur gedownload op internet en hier volledig mijn eigen draai aan gegeven. Wat betreft de vormgeving kan het – heel eerlijk – nog steeds beter, maar het is nu wel professioneel en overzichtelijk. Dat is wel wat je nodig hebt als je zelfstandig ondernemer bent: professionaliteit. Doe daar dus ook goed de moeite voor.

DENK GOED NA OVER JE PRIJS – INCL OF EXCL BTW?

Jep, opgebiecht: hier heb ik bij mijn eerste factuur een fout in gemaakt. Ik had een eindbedrag afgesproken, maar geen rekening gehouden met de BTW. Automatisch, als je iets afspreekt en er geen BTW-afspraak over maakt me de opdrachtgever, is het bedrag ‘incl. BTW’, want duh: bedrijven profiteren daarvan en jij hebt geen poot om op te staan. En ik geef ze geen ongelijk. Kon ik dus, van het al-lage-bedrag-als-beginner, 21% inleveren op wat ik verdiend had. Dat was balen, maar zo’n fout maak je nooit weer. Bedenk het bedrag wat jij voor jouw samenwerking wilt hebben en bereken daar de BTW overheen. Stuur dus naar jouw opdrachtgever het bedrag ‘excl. BTW’!

EEN BOEKHOUDER IS TOCH WEL ERRRRG HANDIG

In het begin leek het me niet zo nodig, maar het is de beste keuze ooit geweest: een boekhouder in handen nemen. Sterker nog, het was niet eens een keuze die ik zelf maakte (of bedacht had), maar ik rolde er zo in en het is top om iemand te hebben die alles voor jou naloopt en jouw bedrijf helpt met de belastingaangifte. Dikke, vette, aanrader!

BEWAAR ALLE BONNETJES. ALTIJD. VAN ALLES WAT JE DOET.

Bonnetjes van eten, bonnetjes van drinken, bonnetjes van spullen: je staat er vaak niet eens bij stil dat je iets doet wat voor jouw eigen onderneming is. Waarom niet? In de meeste gevallen beginnen zelfstandige ondernemers een bedrijf wat dichtbij hun staat: een hobby. Hierdoor doe je alles op de automatische piloot, en denk je niet bij elke aankoop na. Bewaar dus voor het gemak ALLES wat je hebt, en zoek het uit zodra je met de boekhouding bezig gaat. Lang niet alles is voor jouw onderneming in te dienen, maar een hoop onbewust ook wel. Zoek dat dus goed uit!

Zo, dat is een bek vol tanden en een hele hoop informatie verder! Wat hebben jullie geleerd van zelfstandig ondernemen? Of begin je net, en heb je iets aan bovenstaande tips? Let me know! Liefs.

Volg mij op social media: Instagram ★ Twitter ★ Facebook ★ Pinterest ★ Bloglovin‘.

Share:

1 Reactie

  1. 14 juni 2019 / 10:46

    Nice, handige tips! Maar daar ben ik nog láááng niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.