Wat zijn mijn doelen en goede voornemens voor het nieuwe jaar? ⭑ 2020

Hebben jullie goede voornemens voor het nieuwe jaar? En zo ja, houden jullie je daar dan (meestal) ook echt aan? Of heb je misschien doelen, een bucketlist? Ik deel, net als ieder jaar, weer graag mijn goede voornemens & doelen voor het nieuwe jaar met jullie! Lees je mee?

Afgelopen jaar had ik maar een paar goede voornemens opgesteld, omdat ik nog niet wist hoe dat jaar er uit zou komen te zien. Ik hoopte te slagen voor mijn studie, maar ik wist nog niet wat ik na die tijd wilde doen en waar ik dat zou doen. Daardoor was ik in 2019 een klein beetje voorzichtig met de goede doelen. Dit jaar is dat anders! Van afgelopen jaar heb ik gigantisch veel geleerd, en ik kan dat goed gebruiken in het nieuwe jaar. Van de meeste goede voornemens zijn de eerste stappen allang gezet, en gaat het alleen maar om het ‘volhouden van’.

PERSOONLIJK GEBIED – In 2020…

… spaar ik iedere maand minimaal €100

Afgelopen jaar had ik als spaardoel om minimaal €2500 te sparen, maar doordat ik op kamers ging is dat doel radicaal mislukt (haha). Om het mezelf dit jaar wat makkelijker te maken kies ik ervoor om het anders in te delen: elke maand zet ik honderd euro opzij en daar kom ik ook niet meer aan. Uiteindelijk kom ik dan uit op €1200 wat ik in één jaar tijd spaar, en dat samen met wat ik al gespaard had en wat er nog bij komt is een goed begin voor 2021. 😉 Wellicht dat ik er zelfs wel van maak dat ik elke week €25 opzij zet om het nóg makkelijker te maken. Dit moet lukken!

… wil ik mijn Propedeuse halen

Een cliché, maar ik denk dat het nodig is mijn einddoel voor dit schooljaar goed in het zicht te houden. Gelukkig heb ik een stok achter de deur, die Propedeuse dus, om keihard mijn best te doen op school en niet alleen maar aan het werk te zijn. Dat moet mij komend half jaar nog meer helpen om alles op tijd af te krijgen en zonder onvoldoendes bij mijn Propedeuse uit te komen. Tot nu toe heb ik alles gehaald, dus ik ben goed op weg, maar ik wil dat zeker door blijven zetten.

… staat mijn studie meest van tijd op prioriteit nummer 1

Dit wordt een pittige, maar ik ga er toch echt aan geloven. Tijdens het mbo is het nog wel leuk om een beetje ‘aan te kl*ten’ – om het even heel grof te zeggen – en het alsnog te halen, maar op het hbo komt daar echt meer bij kijken. Ook dit gaat tot nu toe erg goed, maar ik merk dat ik soms de focus even mis waardoor het zo ineens een paar weken verder is. Dat brengt mij gelijk bij het volgende voornemen…

… wil ik mijn focus terug krijgen

Als er iets is wat ik heb gemerkt in 2019 is dat mijn focus totaal verdwenen is. Focus op bedrijf A, focus op bedrijf B, focus op school, focus op mijn privéleven: ik doe eigenlijk alles maar half en lever half werk aan. Dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling, of liever gezegd: heel slecht. Ik merk dat ik altijd ‘aan’ sta voor werk, dat heel veel langs mij heen gaat en ik vaak niet hoor wat iemand zegt omdat ik er simpelweg niet bij ben met mijn hoofd. Ik wil komend jaar proberen – ik weet nog niet hoe – om echt de focus weer terug te krijgen en niet van-alles-maar-wat te doen. Omdat ik nog niet weet hoe mij dat gaat lukken, ben ik erg benieuwd naar eind 2020… Is het gelukt of niet?

… vier ik alles wat er te vieren valt en sta ik stil bij alle mooie momenten

Jep, dit voornemen hebben jullie (of ik) te danken aan Martien. Wat een heerlijk leven heb je als je alles viert met wijn (of iets anders). In 2020 ga ik proberen alles te vieren wat er te vieren valt, en wil ik meer stil staan bij mooie momenten door ze bijvoorbeeld op te schrijven. Er is zo veel moois, en we denderen er soms zo hard overheen dat we het aan het einde van de dag alweer vergeten zijn. Ronduit zonde. Doen jullie mee?

… leef ik meer per dag en laat ik meer los

Mijn agenda is een chaos, ik zit weken van tevoren al helemaal vol en als je met mij af wilt spreken gaan daar heel wat datum voorstellen aan vooraf. Mijn WhatsApp overstroomt (sorry, allen, ik reageer nog!), mijn laptop stijgt soms nog-net-niet-op en ik ontplof op het nippertje niet. Er is mij meerdere keren door verschillende personen gezegd: ‘Adem in, adem uit,’ omdat dat iets is wat ik blijkbaar niet goed doe. Mens, laat eens los. Gelukkig is mij dat afgelopen jaar een aantal keer al goed gelukt, dat loslaten, dus dat zet ik graag voort in 2020. Minder inplannen, meer spontane acties en meer ademen. Pfieuw.

ZAKELIJK GEBIED – In 2020…

… wil ik elke maand één fotoshoot doen om mijn portfolio uit te breiden

Ik heb voor mezelf een aantal kwartaaldoelen opgesteld op zakelijk gebied, en één van mijn doelen was dat ik mijn portfolio graag wat meer zou willen uitbreiden. Langzaam, op mijn eigen tempo, zodat dat over een paar jaar gewoon staat en ik niet vanaf nul hoef te beginnen. Daar vloeide dit voornemen – of liever gezegd: doel – uit: iedere maand één shoot doen. Van portretten, tot newborn, dieren of oppervlakten: ik wil zo veel mogelijk uitproberen. En dan ook echt: uitproberen. De camera uittesten, de standen uittesten, hoeken proberen, inspiratie opdoen en noem het maar op. Elke maand één leek me een leuk en simpel begin, en die trap ik af met een portret shoot met Marije, komende maand!

… breid ik mijn portfolio zorgvuldig uit

Dit is dan dus gelijk een aanvulling en mooi vervolg op het vorige doel: mijn portfolio langzaam maar zeker uitbreiden en aan het einde van het jaar een portfolio website laten maken. Voor nu is die website er al – een soort van under construction en die deel ik nog even niet met jullie -, maar ooit wordt deze inclusief domeinnaam en noem het maar op.

… wil ik mijn website aanpakken en een opfrisbeurt geven

Mijn blog, waar je nu op leest, is al heel lang aan vervanging toe. Professionele vervanging, heb ik het dan over. Zoals het er nu uit ziet is leuk, maar standaard. Je kunt er net te weinig mee en ik ben er echt wel op uitgekeken. De afgelopen maanden is mijn blog in een rap tempo gegroeid en vind ik dat de website toe is aan een opfrisbeurt. Die komt er dus zeker aan!

… nóg meer statistieken behalen op mijn website

Dat mijn blog in een stijgende lijn zit sinds juli 2019, is wel duidelijk. Dat is te zien in de statistieken, te merken aan de activiteit en het wakkert mijn enthousiasme alleen maar meer aan. De twijfel om te stoppen met iéts van werk (daar valt mijn blog dus ook onder) is er zeker, maar mijn blog is mijn kindje en ik vind het lastig deze los te laten. Dat gaat dus voorlopig ook zeker niet gebeuren. Er staan al een aantal hele leuke samenwerkingen op de planning voor 2020 en ik wil dan ook proberen deze stijgende lijn alleen maar meer te laten stijgen. Dit dus onder andere door een opknapbeurt te geven aan mijn website waardoor deze nog aantrekkelijker wordt om te lezen.

… verkies ik kwaliteit boven kwantiteit

Bij mijn persoonlijke voornemens vertelde ik dat ik mijn focus graag meer terug zou willen, en dit voornemen is een stap die ik daarbij zet. Ik sta altijd achter: kwaliteit boven kwantiteit, maar omdat ik mijn focus kwijt ben/was is dat bij mij helaas niet altijd het geval geweest. Dat is jammer, en daar breng ik graag verandering in. Daar was ik, net als met meerdere voornemens, al eerder in 2019 mee begonnen en dat zet ik graag voort in het komende jaar.

Zo, dat zijn er een hele hoop. Ik ben mij er ook van bewust dat lang niet al deze voornemens bereikt zullen worden, maar babysteps zijn ook stappen. Ik ben dus heel benieuwd wat komend jaar allemaal gaat brengen en welke doelen ik vol kan houden. Wat zijn jouw goede voornemens en doelen voor het komende jaar? Liefs, Larissa.

Share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.