Zeven vragen die ik krijg als ondernemer + alle antwoorden

bron: unsplash

Als ondernemer kun je vanuit je omgeving best wel wat vragen krijgen van de personen die een vaste (kantoor)baan hebben. De meeste vragen hiervan zijn uit geïnteresseerde hoek: alleen maar hartstikke leuk! Ik begrijp heel goed dat het zelfstandig ondernemen niet bij iedereen heel duidelijk over komt en dat ook niet iedereen snapt hoe bloggers hun brood kunnen verdienen. Zo krijg ik nog een hele hoop meer vragen rondom het zelfstandig ondernemen, al helemaal toen ik nog zeventien of achttien was en net begon. Benieuwd naar alle vragen (+ antwoorden!)? Lees dan mee!

Waar verdien jij je geld mee dan? Hoe werkt dat? Betaal je jezelf maandelijks uit, of zo?

Deze vraag krijg ik best geregeld, en dat snap ik volledig. Dit ‘beroep’ is pas sinds een paar jaar op de markt en je kunt met bijvoorbeeld Youtube bakken geld verdienen, wat eigenlijk best gek is. Ook met het schrijven van teksten op een blog kun je daadwerkelijk geld verdienen. Dat kan op verschillende manieren. Ik ga er hier niet uitgebreid op in, maar kort samengevat werkt het als volgt: ik verdien geld door het schrijven van teksten over een product of dienst van een ander bedrijf, het verkopen van producten via de bol.com advertentie in de zijbalk of bijvoorbeeld – buiten mijn blog om – het maken van content (fotografie, tekst, beeld, vormgeving) voor een bedrijf zelf. Dat zijn in de hoofdlijnen waar geld mee te verdienen valt.

Hoe veel verdien je per maand, dan?

Allereerst: de vraag ‘wat verdien je per maand’ stel je niet snel aan een advocaat (bijvoorbeeld), maar dat is niet anders dan voor een blogger of zelfstandig ondernemer. Ik snap dat deze vraag lief bedoeld is, maar ook dit is een beroep en het is ook voor deze beroepsbeoefenaars niet fijn als hen gevraagd wordt naar hun maandloon. Maar uiteraard snap ik dat het lastig in te schatten is omdat niet algemeen bekend is wat je hiermee kunt verdienen, dus een indicatie geven is zo erg nog niet. Ik kan jullie in elk geval wel vertellen dat het maandloon van een zelfstandig ondernemer (of blogger o.i.d.) per maand verschilt. De ene maand heb je een grote klus of opdracht, en de andere maand niet. Dit vak is ook heel erg seizoensgebonden: bedrijven die alleen in de winter hun producten willen verkopen zullen jou echt niet vragen in de zomer iets over ze te schrijven.

Doe je dat dan naast je school?

Ja! Het liefst zou ik full-time dit beroep uitoefenen en er in doorgroeien, maar ik doe het vooralsnog al die tijd naast school. Eerst tijdens de middelbare school, vervolgens tijdens mijn mbo-studie en nu tijdens het hbo. Doordat ik het naast school doe, ben ik helaas wel beperkt in doorgroei mogelijkheden. Ik ben van mening dat groei deels vanzelf gaat, maar hoe meer tijd je er in steekt, hoe sneller je groeit. Aandacht is the key. Helaas heb ik dat niet kunnen doen, maar ik ben blij met wat ik tot nu toe heb opgebouwd en blijf vrolijk door gaan met mijn bedrijven!

Ontvang je ook allemaal gratis spullen thuis?

Deze vraag is specifiek gericht op het bloggen, en ja: soms krijg ik gratis dingen toegestuurd. Maar vergis je niet: mensen van buiten af zijn snel geneigd te denken dat hier elke dag hele pakketten voor de deur staan, zoals dat bij ‘elke Youtuber of blogger toch gaat’. Dat Beautygloss zo veel pakketten ontvangt, betekent niet dat deze bedrijven het naar iedereen op stuurt. 😉 Omdat ik geen postadres heb, vragen bedrijven mij altijd van tevoren of ze iets op mogen sturen. Meestal vind ik dat goed, tenzij er een samenwerking achter hangt. Dan denk ik er vaak dubbel over na, omdat ik daar inmiddels ook vergoedingen voor vraag. Ik kan niet bedrijf A een vergoeding vragen voor hetzelfde product als bedrijf B, terwijl zij het gewoon gratis opsturen. Snap je? Dus daar zit best nog een strategie in.

Sta je dan ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Is dat wel nodig? Kun je je wel inschrijven als je minderjarig bent?

Deze vragen kreeg ik in het begin, toen ik mij net inschreef bij de Kamer van Koophandel, op mijn zeventiende. Vooral uit betrokkenheid en interesse, en dat vond ik heel leuk. Enthousiast antwoordde ik dan ook dat dat kan als minderjarige (hoera!) en dat dat toch wel echt nodig is voor bepaalde doorgroeimogelijkheden. Dat is dan ook de reden dat ik het destijds heb gedaan. Een heel tof bedrijf, waar ik graag mee wilde samenwerken, deed alleen een samenwerking als er een KvK-nummer aanwezig was. Ik wist dat ik ooit op dit probleem zou uitkomen, en dus besloot ik maar meteen dat een inschrijving nodig was. Achteraf ben ik daar heel blij mee: het helpt je verder, je groeit erdoor (want: ze heeft een KvK-nummer en dus ben jij serieus bezig met je bedrijf) en je kunt meer opdrachten aannemen.

Wil je product X promoten? Zonder ervoor betaald te krijgen? En eigenlijk ook nog het liefst zelf kopen, met wat korting? Ja?

Haha, oké, als laatst even twee vragen waar ik heel slecht tegen kan. Dit zullen meer bloggers herkennen. Bovenstaande vraag krijgt volgens mij iedereen, zelfs als je geen blogger bent of eigen bedrijf hebt. Of je een product wilt promoten (oké, kan nog), maar er is geen budget beschikbaar (huh? maar? dit is werk? werk jij voor niks?) en dan het liefst… het zelf aanschaffen met een kleine kortingscode. Hoera! Jackpot! Haha. Jullie snappen me. 😉 Nope.

Cijfers. Mensen willen altijd cijfers weten. Hoe veel likes? Hoe veel lezers? Hoe veel views? Hoe veel reacties? ALLES.

Ik denk dat het komt doordat dit ‘beroep’ – zelfstandig ondernemen, bloggen, Youtube en alles daar omheen – nog niet zo bekend is en iedereen nog aan het idee moet wennen dat mensen er echt geld aan verdienen, maar ie-de-reen wilt cijfers weten. Precies, alle cijfers, op de getallen achter de komma af. Dat bedrijven dit willen (en moeten) weten, snap ik helemaal en dat is ook allesbehalve gek. Dat is heel normaal, zelfs. Maar dat iedereen in je omgeving vraagt: ‘Maar hoe veel volgers heb je dan?’, vind ik vrij… Onbeschoft. Als ik dat mag zeggen, en het zo mag noemen, haha. Ik weet dat niet iedereen daar zo over denkt, maar voor mij (en ik weet met mij vele anderen) is dat een vraag die je niet stelt. Of iemand nou 100.000 volgers heeft, of 10. Als het iemand zijn of haar hobby, passie of werk is (en hij of zij er in dat laatste geval gewoon geld mee verdient), vind ik niet dat je zo’n vraag kunt stellen.

Goed, en nu over tot de orde van de dag… 😉 Grapje. Ik snap heel goed dat mensen veel vragen hebben, en ik vind dat absoluut heel leuk om te beantwoorden. Het is een vak wat nog vrij onbekend is maar waar we allemaal aan moeten geloven: het is de realiteit dat mensen vloggend, fotograferend over straat lopen en veel achter de laptop zitten. Maar er is nog wel veel ruis. En die neem ik graag weg! Hebben jullie nog vragen? Stel ze dan gerust, wie weet beantwoord ik ze in een volgend artikel!

Share:

1 Reactie

  1. 8 oktober 2019 / 11:08

    Ik ben eigenlijk wel blij als mensen gewoon vragen stellen over (geld verdienen met) bloggen. Er zijn ook zoveel mensen die gewoon maar aannames maken (bijvoorbeeld dat bloggers dagelijks dus bedolven worden onder de gratis spullen of dat je bakken met geld verdient met niks doen.) Maar inderdaad; vragen mag, mits met respect en er hoeft niet altijd een (specifiek) antwoord gegeven te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.